Tarihi Piyalepaşa Cami Bostanları otopark oluyor

Tarihi bir asır öncesine uzanan Piyalepaşa Cami Bostanları otopark oluyor. Yanlış duymadınız, çeşit çeşit sebzenin yetiştiği bostanın sözde "park" kılıfıyla otopark yapılması kararlaştırıldı. Ekmeğini tarihi bostandan çıkaran vatandaş ise perişan....

Tarihi Piyalepaşa Cami Bostanları otopark oluyor

Taze nane kokularının, alın terine karıştığı Piyale Paşa Cami Bostanı'nda endişe hakim.

6306 sayılı kanuna dayarak kentsel dönüşüm adı altında parsel parsel satılan Beyoğlun'daki son bostan Piyalepaşa Bostanı. Tarihi Mimar Sinan'ın 1573 yılında yaptığı Piyalepaşa Cami'sinden daha da eskilere dayanıyor.

Şimdilerde 15 kişilik Özan ailesinin geçimini sağladığı ancak iki ayrı mülkiyeti olan bostan için İstanbul Büyükşehir Belediyesi kamulaştırma davası açtı ve kazandı. İBB, Osmanlı tarımının izlerini taşıyan, içinde tarihi su kuyusu ve havuzunun bulunduğu yemyeşil bostana beton dökmek istiyor. Tarihi Piyale Paşa Camii'nin 5 yüzyıllık tarihinin bir parçası olan bostan çevre düzenlemesi adı altında otopark yapılacak. Bostanın kiracıları Özan ailesi, yıkımı engellemek için çırpınıyor. Cami çıkışlarında bildiri dağıtıyor ve çevre sakinlerinden destek istiyor. Belediye'nin her türlü baskısına rağmen ekip-biçmeye devam ediyor.

Aileye bostanı boşaltması için bir ay süre verilmiş. Ancak onların bostanı terketmek gibi bir niyeti yok. Sonuna kadar direneceklerini belirten Mehmet Özan, tarihlerini, kültürlerini ve ekmek teknelerini koruyacaklarını söylüyor.

HABER: DENİZ ÇAĞLAYAN KAMERA: MEVLÜT AYDOĞAN