Filistin'de Ulusal yas ilan edildi

İsrail'in düzenlediği saldırıda 17 kişinin hayatını kaybettiği Filistin'de Ulusal yas ilan edildi. Kuveyt'in talebi ile toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise İsrail'i uyarmakla yetindi. İsrail Savunma Bakanı Lieberman ise "Askerlerimiz gerekeni yaptı. Madalyayı hak ediyorlar" dedi.

İsrail’in, Gazze Şeridi’nden sınıra yürümek isteyen Filistinlilere sert müdahalesinde en az 17 kişinin ölmesi, binden fazla kişinin yaralanmasının ardından BM Güvenlik Konseyi acil toplandı.

Kuveyt’in talebi ile toplanan konseyde, bölgede yaşanan gelişmeler ele alındı.

Filistinlilerin BM’deki Temsilcisi Riyad Mansur, ölenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu açıkladı.

Mansur, İsrail’in tutumu için ‘Halkımıza karşı büyük bir katliam’ değerlendirmesinde bulundu.

BM Genel Sekreteri Guterres, olayların aydınlatılması için “Bağımsız ve şeffaf bir soruşturma” talep etti. Ancak İsrail’e uyarı dışında bir yaptırım kararı alınmadı.

BM ve Avrupa Birliği'nin ölümlere ilişkin bağımsız soruşturma açılmasını talebine İsrail'den skandal nitelikte bir yanıt geldi. Filistin halkına ateş açan askerler hakkında soruşturma açılması çağrılarını reddeden İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman "Askerlerimiz madalyayı hak ediyor" dedi.

Öte yandan Filistinlilere gerçek mermilerin yanı sıra havadan dronelarla gaz bombaları atan İsrail'in Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Ronen Manelis, orantısız güç kullanmadıklarını iddia etti. Manelis, ölen Filistinlilerin 18-30 yaş grubunda şiddet olaylarında yer almış ve militan fraksiyonlara mensup kişiler olduğunu savundu.

İsrail'in gerçek mermiler kullandığı olaylarda 17 kişinin öldüğü bin 400’den fazla kişinin de yaralandığı Filistin'de yas sürüyor. Cuma günü İsrail-Filistin arasında 2014'teki Gazze Savaşı'ndan bu yana yaşanan en kanlı gündü.

Gazze'deki Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü için 65 km'lik sınırda onbinlerce Filistinli toplanmış, altı hafta sürecek protestolar öncesi buralara çadırlar kurmuştu.

ulusal.com.tr

israil filistin