"YPG’den saldırı olursa hiç kimseye sormadan angajman uygularız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika'da "PYD/PKK'dan bize saldırı olursa vururuz" dedi. Amerika'nın Rakka operasyonunu terör örgütü PYD ile yapacağını söyleyen Erdoğan, "Bu durumda kesinler Amerika ile birlikte olamayız" dedi. Erdoğan, "ABD tarafı size güvence verdi mi?" sorusuna "sahada göreceğiz" yanıtını verdi. Sınırda bir terör koridoru oluşmasına asla izin vermeyeceklerini belirten Erdoğan, "Şu an Rakka’yı kuşatmışlar. Neler olacağını göreceğiz. Ama Türkiye bölgede, arazide mutlaka olacak" dedi.

"YPG’den saldırı olursa hiç kimseye sormadan angajman uygularız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Amerika Birleşik Devleti Başkanı Trump ile görüşmesinde en önemli konu PKK/PYD'ydi. Erdoğan, Trump'a "Bize bir saldırı olursa kimseye sormadan vururuz" dedi.

Erdoğan, Trump ile görüşmesinin ardından Washington Büyükelçiliği’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, görüşmenin içeriğine ilişkin bilgi verdi.

"ABD İLE BİRLİKTE OLAMAYIZ: ABD Rakka konusunda kararını vermiş durumda. Bizim de kendilerine söylediğimiz şey şu: Mevcut durumda, böyle bir yaklaşımı benimseyemeyiz, kesinlikle sizlerle beraber olamayız. Rakka’da terör örgütüyle işbirliğinizi sağlıklı bulmuyoruz. Kendilerine şunu da açıkça ifade ettik: YPG ve PYD’den Türkiye’ye olabilecek herhangi bir saldırı olursa hiç kimseye sormadan angajman kurallarını uygularız. Bunu da açıkça söyledik."

Erdoğan, Trump'a "Bırakın terör örgütlerini, gelin terörle mücadeleyi beraber yapalım" dediğini söyledi. Ancak Amerikalıların kararından vazgeçmediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı "Şu an Rakka’yı kuşatmışlar. Neler olacağını göreceğiz. Ama bölgede Türkiye arazide mutlaka olacak." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, terörle mücadele için Türkiye'nin içeride ve dışarıda gerekenleri yapacağını vurguladı, "Bir kuşak oluşturulmasına müsaade etmeyeceğiz." dedi. Amerika size güvence verdi mi sorusuna da "sahada göreceğiz" yanıtını verdi.

"SAHADA OLANLARA BAKACAĞIZ: Güvence verme hususu baştan beri dile getirdikleri bir şey. Önemli olan, fiiliyatta neler olacağına bakmamızdır. Afganistan’da ve Irak’ta yaşanan olumsuzları gördük. Tekrarlanmasını arzu etmeyiz."

Erdoğan'a Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in "Kürtlerle çalışmayı sürdüreceğiz. Ancak silah vermeyi düşünmüyoruz"sözleri de soruldu. "Mesele Kürtlerle çalışıp çalışmamak değil. Önemli olan terör örgütüyle ilişki içerisinde olunmamasıdır." dedi. Muhataplarına "Bunlara silah veriyorsunuz. Elimizde belgeler var. Füzelerin fotoları var" dediklerini söyleyen Erdoğan, "Kabul etmiyorlar. Biz de bunları önlerine koymaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "FETÖ meselesinde ABD’de bir tavır değişikliği gördünüz mü?" sorusuna "FBI’ın özel bir soruşturma komitesi oluşturmasını, çalışma grubu kurmasını talep ettik. Kayıtlara aldılar." diye yanıt verdi. Erdoğan, Rıza Sarraf ve Halk Bank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla ile ilgili durumu da görüştüklerini Amerikalılardan "yasal süreç devam ediyor" yanıtını aldıklarını söyledi.

ulusalkanal.com.tr

abd erdoğan YPG trump