YAŞ'ta 2. gün tamamlandı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta heyeti hemen hemen belli oldu. Orgeneral Hulisi Akar Genelkurmay Başkanı olacak. Bu yılki Şura'da alınan kararlar sadece önümüzdeki 4 yılı değil, önümüzdeki on yılları da etkilecek. İşte Yüksek Askeri Şura'da şekillenen yeni komuta kademesi.

YAŞ'ta 2. gün tamamlandı

Orgeneral Abidin Ünal getirilecek.

Ancak Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarında bazı farklılıklar olabilir. Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Orgeneral Akın Öztürk'ün görev süreleri 1 yıl uzatılabilir.

Bu Şura'nın kritik hamlesi Genelkurmay 2. Başkanı Orgener Yaşar Güler ile ilgili... Orgeneral Güler 2. başkanlık görevinde 1 yıl daha kalacak. Ardından 2016 yılında emekli olacak Orgeneral Galip Mendi'nin yerine Jandarma Genel Komutanı olarak atanacak. 1 yıl süreyle Jandarma Genel Komutanlığı'nda kalması düşünülen Orgeneral Güler'in 2 yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptıktan sonra 2019 Ağustos'unda Genelkurmay Başanlığı görevine getirilmesi ön görülüyor. Böylece bu yılki Yüksek Askeri Şura önümüzdeki 4 yılı değil, gelecek on yılları da etkilemiş olacak.

Bugünkü toplantıda 50'ye yakın albayın generalliğe ve amiralliğe terfleri ele alındı. Ayrıca 2 korgeneralin de orgeneralliğe yükseltilmesi beklenirken, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarının emekli olmaları halinde bir koramiral ve bir korgeneralin daha orgeneral, oramiral olması öngörülüyor.

Balyoz davasında yargılanıp beraat eden komutanların durumu da Yüksek Askeri Şura'da ele alınacak.

Disiplinsizlik ve f tipi örgüt ile bağlantı konuları da talep edilmesi halinde "gündem dışı" görüşülecek.

Yarın Yüksek Askeri Şura'nın son günü. Alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunulmasının ardından, kamuoyuna açıklanacak.

ulusalkanal.com.tr