Hizan karakovan balı katkısız doğal özelliği ile öne çıkıyor

Bitlis'te arıcılar Türkiye'nin en kaliteli türlerinden biri olan Hizan karakovan balını üretiyor. 3 bin rakımlı yaylalara çıkan arıcılar, katkı maddesi kullanmadan üretilen balı sonbaharda hasat ediyor.

Hizan karakovan balı katkısız doğal özelliği ile öne çıkıyor

Bitlis'in Hizan ilçesinde arıcılar karakovan balı üretmek için zorlu bir uğraş veriyor.

Arıcılar ilkbaharda zengin floraya sahip ilçenin 3 bin rakımlı yaylalarına çıkıyor. Hazırladıkları kovanları belli alanlara bırakarak geri dönüyor.

Hizan Bal Üreticileri Başkanı Seyithan Ekinci, Hizan karakovan balının en kaliteli bal türlerinden olduğunu söyledi.

Ancak bu yıl kuraklık arıcılığı da etkiledi. Bal rekoltesinin 250 tonda kalacağı tahmin ediliyor.

Karakovan balı, nem oranını dengelemek için söğüt dallarından yapılan, etrafı çamurla sıvanan özel kovanlardan elde ediliyor. Kovanlar rengarenk çiçeklerin ve şifalı otların bulunduğu bölgede bekletiliyor. Katkı maddesi kullanılmadan üretilen bal, sonbaharda hasat ediliyor.

Arıcılar günün ilk ışıklarıyla yaylaların ve dağların yolunu tutuyor. Kovanlardan çıkardıkları besin değeri yüksek karakovan balını, meşakkatli sürecin ardından satışa sunuyor.

arıcılar rengarenk