Tütün üreticisi tepkili: Yerli üretim azalacak, binlerce kişi işsiz kalabilir!
Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme ile tütün üreticileri tütünlerini sigaraya doldurup satamayacak. Satanlar için 3 ila 6 yıl hapis cezası öngörülüyor. Tütün üreticisi tepkili: Yerli üretim azalacak, binlerce kişi işsiz kalabilir!
Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme tütün üreticilerinin tepkisini çekti. Düzenlemeye göre 1 Temmuz'dan itibaren dolu şekilde makaron veya yaprak sigara kâğıdı satışı yasaklanıyor. 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren de Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmak yasaklanacak.
Ulusal Kanal'da Günaydın Türkiye programına uzaktan konuk olan CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ve Vatan Partisi Çelikhan İlçe Başkanı Süleyman Yurtsever Resmi Gazete'de yer alan düzenlemeyi değerlendirdi.
“ÜRETİCİYE HAPİS CEZASI KABUL EDİLEMEZ”
CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere Resmi Gazete'de yer alan düzenlemeye tepki gösterdi:
- "2 hafta önce TBMM’den geçen kanun tütün üreticilerini büyük tedirginliğe itti."
- "Yurt dışından sıfır vergi ile tütün ithal eden Türkiye, kendi üreticisine hapis cezası öngörmesi kabul edilebilecek bir durum değildir."
- "Yüz yıllardır bu topraklarda üretilen tütüne devlet neden hapis cezası getiriyor? Üreticiler neden hapis cezası ile tehdit ediliyor?"
“İPTAL EDİLMEZSE BİNLERCE KİŞİ İŞSİZ KALACAK”
Vatan Partisi Çelikhan İlçe Başkanı Süleyman Yurtsever düzenleme iptal edilmez ise üreticinin ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağını söyledi.
Yurtsever’in değerlendirmesinde şu konulara dikkat çekti:
- "Düzenlemeye göre makaron veya sigara kâğıdına tütün doldurup satanlara 3-6 yıl arası hapis cezası verilecek. Yerli ve mili olan tütünümüz bu ceza kapsamında yok edilme durumu ile karşı karşıya."
- "Düzenleme iptal edilmediği takdirde birçok sorunla karşı karşıya kalacağız."
- "Tütün demek Adıyaman, Bitlis, Muş, Tokat, İzmir, Samsun, Hatay demektir. Yasa iptal edilmezse yaşanan sorunlar sonucu binlerce kişi işsiz kalacaktır."
- "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ve Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye seslenmek istiyorum: Ben de tütün üreticisiyim. Tütün sarılmazsa satılamaz. Elimizdeki tütün küflenip çöp olmadan sesimizin duyulmasını istiyoruz."
- "2017 yılında gündeme gelen ve bu dönemde resmileşen bu yasal düzenleme nedeniyle uykumuz kaçtı, geleceğimizi göremez olduk."