İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde personele internet denetimi
İZMİR Büyükşehir Belediyesi, personele tahsis edilen internetin kamu yararı gözetilerek kullanıldığını kontrol etme gerekçesiyle tartışma yaratan bir uygulama başlattı. Her ayın sonunda her bilgisayarda internet üzerinden ziyaret edilen site bilgi raporları, ilgili birim amirlerine bildirilecek. Memur ve işçi sendikaları uygulamaya tepki gösterdi.
Türkiye'de kamu kurumlarında internet kullanımlarıyla ilgili yönetimler ve çalışanlar arasındaki tartışmalara bir yenisi daha eklendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi Mart ayından itibaren yeni bir uygulamaya başladı. Tüm birimlere gönderilen yazıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı birimlerinde görev yapan memur, sözleşmeli memur, daimi işçi ve şirket personellerine görevlerinde yardımcı olmak amacıyla internet tahsisi yapıldığı, internetin kişilerin yaptıkları işe uygun, kamu yararı gözetilerek ve kişisel amaca hizmet etmeden kullanılması esas olduğu belirtildi.
Yazıda bu giriş kısmının ardından internetin amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığının birim amirlerince kontrol edilmesi amacıyla her ayın sonuda internet üzerinden ziyaret edilen site bilgileri raporlarının elektronik posta yoluyla ilgili biri amirleri veya bu iş ile yetkilendirilmiş kişilere gönderilmesi için bir elektronik posta adresi istendi. Genel Sekreterlik makamında telefon aramalarına ait arama raporları için de onay alınmasına karşın daha sonra telefonla ilgili uygulamadan vazgeçildi.
ÇALIŞANLAR TEDİRGİN OLDU
İnternet üzerinden her bilgisayardan girilen site bilgilerinin her ay rapor olarak birim amirine gönderilecek olmasına çalışanlar tepki gösterdi. Büyükşehir Belediyesi'nde internet filtrelemesi olduğunu, facebook, twitter gibi sosyal medyaya da girilemediğini belirten belediye çalışanları oyun, sohbet ve kelimeler üzerinden de bazı filtrelemeler nedeniyle pek çok siteye girişinde yasaklı olduğunu dile getirdi. Bilgi İşlem Dairesi'nin tüm bilgisayarları izleyebildiği için uygunsuz sitelere girişle ilgili önlemler alabileceğini dile getiren çalışanlar birim amirlerine verilecek raporların kişilere özel bir baskı unsuru olarak kullanılabileceğinden endişe ettiklerini söyledi.
BELEDİYE YÖNETİMİ: AMAÇ DİSİPLİN SAĞLAMAK
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise uygulamayı ceza verme veya baskı amaçlı yapmadıklarını, amaçlarının internet kullanımını disipline etmek olduğunu açıkladı. Birim amirlerinden bazı personelin bilgisayarda mesai saatlerinde uzun süre işle ilgili olmayan internet sitelerine girdiği, işini aksattığı yönünde iddia ve şikayetler aldıklarını belirten yetkililer, caydırıcı olmak ve disiplin sağlamak amacıyla bu uygulamayı başlattıklarını söyledi.
Kısa süreli haber edinme amaçlı olarak haber sitilerine girilmesinin normal olduğunu ancak günde 1-2 saate varan işle ilgisi olmayan sitelere girilmesinin kamu yararına olmadığını ve mesaiye zarar verdiğini belirtti. Amaç soruşturma veya ceza vermek olsa, zaten hangi siteye girildiğini görebildikleri için yaptırıma her zaman yapabileceklerini belirten yetkililer amaçlarının bu olmadığını dile getirdi.
MEMUR VE İŞÇİ SENDİKALARI TEPKİLİ
İnternetle ilgili uygulamaya memur ve işçi sendikaları da tepki gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde toplu sözleşme imzalayan yetkili sendike Yerel Sen 1 No'lu Şube Bakanı Hakan Kıran "Sendika olarak kişisel hak ve özgürlükler temelli iletişim kurma ve haber alma özgürlüğünün önünde engel olabilecek bir uygulamadır. Denetimi yapacak kişiler neye göre kim tarafından seçilecek? Bu belli değil. Sonuna kadar yanlış bir uygulamadır. Uygunsuz site varsa zaten kimin nereye girdiğini görüyorlar. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu. Çalışanlar hangi sitelere girmemeli? Buna kim karar verecek?" dedi.
Genel-İş 3 No'lu Şube Başkanı Gürol Doğan da Büyükşehir Belediyesi yönetiniminin son uygulamasını yanlış bulduklarını söyledi. Belediye'nin bilgisayarlarda internetle ilgili şifreleme yapabileceğini, tedbirini alabileceğini belirten Doğan, "Ancak böyle bir uygulama mobbinge benziyor. Kimin hangi siteye girdiğini raporlayarak, denetimi ve yaptırımı nasıl yapacağının belli olmadığı birim amiri veya orada çalışan birine vereceklermiş. Özelin ifşasıdır. Doğru olmaz. Belediye, şifreleme yapsın. Tedbirini alsın, ama bu uygulama yanlış olur" dedi.
Tümbel-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Ulus Bozkır da uygulamaya tepki gösterdi. Bozkır, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde gerçekleşen bu uygulama özel hayatın gizliliğinin ihlali olduğu kadar fişleme niyeti de taşımaktadır. Belediyenin kendi memuruna güven duymadığını göstermektedir. Hükümetin kamu emekçilerini (memurlara) fişlemek için çıkardığı genelgelerle paralellik içeren uygulamadan derhal vazgeçmeye çağırıyoruz" dedi. DHA