Sağlıkta işler parayla

Hastanelerde yapılan anket sağlık sisteminde işlerin para ile döndüğünü ortaya çıkardı. Resmi ücret dışında para ödeyenlerin yüzde 41.7’si daha iyi bir sağlık hizmeti almak için para ödediğini söyledi. Yüzde 26.2’si sağlık personelinden gelen talep üzerine ödeme yaptığını açıkladı.

Sağlıkta işler parayla

Hastanelerde yapılan anket sağlık hizmetlerinin para karşılığı yapıldığını bir kez daha gözler önüne serdi. Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu liderliğinde yapılan araştırmaya göre hastalar tedavi için para veriyor.

Ankara’da 1033 kişi ile yapılan çalışmada katılımcıların yüzde 28.8’i sağlık hizmeti karşılığında resmi ücret dışında para ödediğini söyledi.

Resmi ücret dışında açıktan para ödemek zorunda kalan her 4 kişiden 3’ünün dar gelirli olduğu da tespit edildi. Açıktan para ödeyen hasta ya da yakınlarının yüzde 41.7’si daha iyi bir sağlık hizmeti almak için para ödediğini söyledi. Yüzde 26.2’si sağlık personelinden gelen talep üzerine, yüzde 34’ü ise ödemeyi gönüllü yaptığını ifade etti.

Araştırmaya katılanların yüzde 66.7’si 1.000 TL'nin altında, yüzde 12’si ise 1.500 TL’den yüksek bir ödeme yaptığını ifade etti.

Hekim örgütleri araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. Türk Tabipleri Birliği Merkez konseyi üyesi Dr. Hüseyin Demirdizen, Sağlıkta hizmetin para ile yürütüldüğü görüşünde. Demirdizen, "AKP hükümetinin sağlık sistemi hastaları para ödemeye mecbur bırakıyor" dedi.

ulusalkanal.com.tr

sağlık Para