Türkiye'den Doğu Akdeniz'de KKTC ve Libya hamlesi

Doğu Akdeniz'de artan gerilime karşı Türkiye'nin yol haritası hazır. Rusya'dan alınan S-400'lerin etkili menzili Doğu Akdeniz'i kapsayacak şekilde konumlandırılacak. Diğer adımlar da Libya ve Kıbrıs'ta askeri gücü artırmak. Yol haritasının ayrıntılarını yazan Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Libya'ya yeni bir üs kurulacak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ise asker takviyesi yapılacak...

Türkiye'den Doğu Akdeniz'de KKTC ve Libya hamlesi

Türkiye’nin son dönemde Doğu Akdeniz başta olmak üzere bölgedeki gücünü hissettirmeye başlaması emperyalist devletleri rahatsız etti.

Suriye'de PKK/YPG’yi, Libya’da Hafter’i Türkiye’nin önüne sürenler, şimdi de Yunanistan’ı kullanarak Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını engellemeye çalışıyor.

Ankara ise Doğu Akdeniz konusunda ise hak ve menfaatlerinden geri adım atmama konusunda kararlığını devam ettiriyor. Bu kapsamda Türkiye, Doğu Akdeniz'de artan gerilim için yol haritasını netleştirdi. Yol haritasının en kritik unsurları Rusya ile ortak adımlar ve Akdeniz’de askerî varlığı artırmak.

Yol haritasının ayrıntılarını yazan Türkiye Gazetesi', Türkiye'nin elindeki en büyük kozlardan biri Rusya'dan alınan S-400'ler. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni hedef alacak saldırılara karşı koruma S-400'lere emanet. Bunun için S-400'ler etkili menzili Doğu Akdeniz olacak şekilde konumlandırılacak.

Ayrıca, Rusya ile ikinci bir S-400 anlaşmasının gündemde olduğu, ABD’nin vermediği F-35'lerin yerine de Moskova’dan 5’inci nesil savaş uçağı alımının yapılabileceği ifade ediliyor.

Yol haritasındaki diğer kritik adımlar hem KKTC’de hem Libya’da deniz ve hava üssü kurulması. İHA üssü olarak kullanılan Geçitkale’nin güçlü bir hava üssüne dönüştürülmesi, KKTC’ye takviye asker ve zırhlı birik çıkarılması ve füze sistemleri yerleştirilmesi de yol haritasında var.

Bu süreçte 42 yıldır kapalı olan Maraş turizme açılacak. İncilik Üssünün statüsü de yeniden gözden geçirilecek. Libya ile iş birliği derinleştirilecek. Türkiye’ye Libya’daki askerî varlığını daha da artıracak. Doğu Akdeniz’de yeni alanlarda NAVTEX ilan edilecek. Buralarda eğitim atışlarının yanı sıra sismik ve sondaj gemilerinin faaliyetleri kararlılıkla sürecek.

ulusal.com.tr

türkiye libya kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti doğu akdeniz s400