İnci Özdil'in Muhteşem Basın Açıklaması

Sanatçı İnci Özdil 28 Nisan 2015 günü yaptığı basın açıklamasında Genel Başkan Yardımcısı olduğu Vatan Partisi'nin Kültür Sanat programını açıkladı. Bu açıklama benim yıllardan beri muhalefet partilerinden beklediğim açıklamaydı.

İnci Özdil'in Muhteşem Basın Açıklaması

Sanatçı İnci Özdil 28 Nisan 2015 günü yaptığı basın açıklamasında Genel Başkan Yardımcısı olduğu Vatan Partisi'nin Kültür Sanat programını açıkladı. Bu açıklama benim yıllardan beri muhalefet partilerinden beklediğim açıklamaydı.

İnci Özdil açıklamasında HDP ile AKP'nin kültür sanat programlarının aynı olduğundan bahisle Mesleki Yeterlilik Kurumunun rolünden söz etti:

"Devlet Konservatuvarlarının sanatçılara verdiği diplomaları geçersiz kılıp, kısa adı MYK olan Mesleki Yeterlilik Kurumu aracılığıyla sanatsal üretimin kaderini özel şirketlerin keyfine ve iznine bırakabileceklerini sananlar, karşılarında Vatan Partisi'ni bulacaklardır. Kurmaya çalıştıkları 'Ver Parayı Al Sertifikayı' sistemini boğup atacağız"dedi.

Sanat eğitiminin sertifikalı piyasa kurslarına indirileceğini, devlet konservatuarlarının ve müzik eğitim fakültelerinin bu yolla ortadan kaldırılacağını, bu işten sorumlu Mesleki Yeterlilik Kurumu adında gayri hukuki bir merkez kurulduğunu anlatmakta zorlanıyordum. Muhalefet partilerinin bu konuyu dillendirmesi için yıllardır umutla bekledim.

Birkaç gün önce Vatan Partisi'nin seçim programı açıklanmıştı. Programda eğitimle ilgili getirilen öneriler umut vaat ediyordu, ancak yeterince açık değildi. 28 Nisan Çarşamba günü öğlen saatlerinde Ulusal Kanal'da canlı yayınlanan İnci Özdil'in basın açıklamasıyla umudum tazelendi. İnci Özdil'in bu açıklamasıyla Vatan Partisi programı tamamlanmış oldu. Artık gönül rahatlığıyla maaşımın dörtte birini Vatan Partisinin seçim kampanyasına bağışlayabilirim.

Eğitimle ilgili gün be gün ortaya çıkan sorunların kaynağında Mesleki Yeterlilik Kurumu olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bu merkez, tüm sistemi küresel piyasa ekonomisine bağlamakla görevlidir. Örneğin öğretmenlik mesleğinin statüsüyle ilgili son yapılandırma(!) çalışmalarında eğitim fakültelerinin buharlaştığını göreceğiz. Ama adına fakülteleri kaldırıyoruz demeyecekler. Ne diyor bakanlık? Öğretmenler yılda birkaç kere sözlü sınav olacak... Yani, okuduğu fakülte değil mezun olduktan sonra aldığı sertifikalar geçerli olacak. Sınavı yapan da okulun (yeni anayasayla belediyenin) mütevelli heyetleri olacak.

İşte, yeni anayasaya göre hazırlanmış bir öğretmenlik sistemi ve 25 eyalete göre anayasa isteyen AKP-HDP ittifakının öngördüğü öğretmenlik modeli bu. Elbette ki kültür sanat anlayışları da aynı bölücü, piyasacı ve tarikatçı mantığa uygun olurdu. İnci Özdil bu ittifakın feodal gerici ve emperyalist köklerinin çok doğru tespit etmiştir.

Beşinci sınıflarda İngilizce dersinin 20 saate çıkarılacağını açıkladılar, sakın iyi bir şey olduğunu zannetmeyin. Bu yılın beşinci sınıf İngilizce programında Evangelist Protestanlık öğretildiğini biliyorsanız, bunun daha da çoğaltılacağını düşünün. Bu kadar çok saat İngilizce dersine öğretmeni nereden bulacaklar, bunu düşünün. Dışarıdan! İşte Mesleki Yeterlilik Kurumu yasasında, 2-h maddesinde, hükme bağlanan budur; "Yurt dışından paket eğitim hizmetleri alınır" dediği budur. Gelsin Protestan Evangelist İngilizce öğretmeni kızlar, 20 saat çocuğunuza sözüm ona İngilizce öğretecek. Bakın, İngiltere kendi çocuklarına bile doğru düzgün İngilizce öğretmiyor. Tam da rahmetli Oktay Sinanoğlu'nun dediği gibi, bavul taşıyıcısı hamal olacak kadar İngilizce veriyorlar.

Bu kadar çok saat İngilizce'den geriye çocuğunuzun Türkçe Matematik Fen Bilgisi öğrenmeye kaç saati kalacak? Haftalık ders toplamı 30 saattir, yirmisini verdin İngilizceye... Sömürge eğitimine geçiyoruz, bunun gereği de Protestanlaştırılıyoruz, köylere birer Kilise açmak zorunda kalacaksınız. Daha dindar bir ülke olacağız, evet de Müslüman değil Protestan Hıristiyan ülke...

AKP-HDP bunun için bölücü ve gerici yeni anayasada anlaşıyorlar. CHP de MHP de bu sömürge eğitimine karşı tepkisiz kalmaktadır, bu da bir tür destektir.

Vatan Partisi seçim programına aldığı son açıklamalarıyla bu konuda bir umut ışığı yakmıştır. Bu ışığı büyütmeye ben varım.

Bitirirken, İnci Özdil'i basın açıklamasından dolayı tekrar tebrik ediyorum.

mersintercuman.com

Basın Açıklamasının tamamını okumak için TIKLAYINIZ

vatan partisi basın açıklaması inci özdil