Tüketici güven endeksi arttı!

Tüketici güven endeksi mayıs ayında yüzde 2,1 artarak 72,8'e, işsiz sayısı beklenti endeksi ise yüzde 3 artarak 75,3'e yükseldi. Tasarruf etme ihtimali endeksi ise yüzde 6,9 oranında azaldı. Bu düşüş, vatandaşların gelecek 1 yıl içinde tasarruf etme ihtimallerinin azaldığını gösteriyor.

Tüketici güven endeksi arttı!

Tüketicigüven endeksimayıs ayında 72,8 puana çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, bir önceki aya göre yüzde 2,1 oranında arttı.

Güven endeksi tüketicinin ülke ekonomisindeki gidişat ile büyüme beklentisine bakışını gösteriyor. Güven Endeksinin 100'ün altında çıkması, tüketicinin olumsuz beklentide olduğunu, ekonomide küçülme veya kötüleşme beklediğini gösteriyor.

İç talep ve ekonomik büyümeye ilişkin önemli bir gösterge olan tüketici güven endeksi 100’ün altında kaldığı zaman ekonomide büyüme beklentisi zayıflıyor, tüketicilerin harcama eğilimi yavaşlıyor. Bu da para politikalarında harcamaları artırmaya yönelik uygulamalara başvurulmasına neden oluyor.

Tüketici güven endeksi son 7 ayın en yüksek seviyesine yükselirken, işsiz sayısı beklentisi endeksi de bir önceki aya göre yüzde 3 artarak Mayıs ayında 75,3 oldu. Bu artış, gelecek 1 yıllık dönemde işsiz sayısında artış bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.

Tasarruf etme ihtimali endeksi ise yüzde 6,9 oranında azaldı. Nisan'da 25,1 olan endeks, Mayıs'ta 23,3'e düştü. Bu düşüş, tüketicilerin gelecek 1 yıllık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin azaldığını gösteriyor.

ulusalkanal.com.tr

tüketici Mayıs güven endeksi