Balyoz'da sona doğru
Tutsak komutanlar, Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekliyor. Peki Balyoz davası neye dayanıyor? 2003 yılında "darbe planı" yapıldığı öne sürülen seminerde gerçekte neler yaşandı? İşte 1'inci Ordu Seminer Planı'nın yargılama boyunca görmezden gelinen ayrıntıları..
Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz davası ile ilgili kararını yakın zamanda açıklaması bekleniyor.
Türk Ordusu’nun temeline dinamit koyan dava ile asıl Balyoz Türkiye'ye indirildi. Yüzlerce komutan tutuklandı, TSK'nın terfi sistemi alt üst oldu.
Dava sıkça dijital delillerdeki sahteciliklerle gündeme geldi. Peki sadece dijital verilerle hükme bağlanan dava neye dayandırıldı?
Kurgunun temelinde 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığı’nda yapılan Plan Semineri var.
DARBE İDDİASININ KANITI YOK
TSK'nın yasal Plan Semineri'nde darbe planlanı yapıldığı iddia edildi. Ancak 3 iddianamede de buna yönelik hiçbir somut delil gösterilemedi. Yıllarca süren yargılama aşamasında da bu iddiayı kanıtlayacak tek bir delile ulaşılamadı.
GENELKURMAY “BAŞARILI” DEDİ
TSK, Plan Semineri'ni; Genelkurmay, Kara ve Hava Kuvvetleri'nden 14 gözlemci ile takip etti. Kara Kuvvetleri raporunda “Plan Semineri’nin çok başarılı olduğu" vurgulandı.
DARBEYİ DUYAN YOK
Plan Semineri’nde darbe planlanlarını ne gören vardı ne duyan. Dinlenen tanıklar da iddiaları doğrulamadı.
EGEMEN HAREKAT PLANI OYNANDI
Seminer'de oynanandığı iddia edilen plan da doğru değildi. Balyoz Güvenlik Harekat Planı'nın oynandığı öne sürüldü. Oysa seminerde askeri bir plan olan Egemen Harekat Planı oynanmıştı. Tüm deliller de bu gerçeği ortaya koysa da özel görevli mahkeme ve Yargıtay bu durumu dikkate almadı.
PLAN SEMİNERİ KAYIT ALTINA ALINDI
Plan Semineri'ndeki tüm konuşmalar davanın bir numaralı sanığı Emekli Orgeneral Çetin Doğan tarafından resmi talimatla kayıt altına alınmıştı ve bu kayıtlar duruşmalarda tek tek dinlendi. Kayıtlarda "balyoz ve darbe" sözcüklerine de, bu yönde bir imaya da rastlanmadı.
Haber: Özer Sürmeli
ulusalkanal.com.tr