Çin'den Tibet Özerk Bölgesi'nin Çin'e katılmasının 70. yıl dönümünde kalkınma vurgusu
Tibet Özerk Bölgesi'nin Çin'e katılmasının 70. yıl dönümü yaşanıyor. Çin'de Pekin yönetiminden yıl dönümünde bölgenin kalkınma alanında katettiği mesafeye yönelik vurgu yapıldı.
Tibet Özerk Bölgesi'nin Çin'e katılmasının 70. yıl dönümünde Çin Komünist Partisi Siyasi Bürosu Daimi Komitesi Üyesi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) Ulusal Komitesi Başkanı Vang Yang, kutlamalar kapsamında bölgeyi ziyaret etti.
Bölgenin başkenti Lhasa'da bulunan Vang, halka hitap ettiği konuşmada Çin hakimiyeti altında kalkınma alanında kaydedilen ilerlemeye dikkati çekti.
Tibet'in 1951 Çin egemenliğine girmesinin "Çin halkının özgürleşmesi ve Çin'in yeniden birleşmesi doğrultusunda kazanılmış büyük bir zafer olduğunu" ifade eden Vang, "Tibet, o zamandan beri karanlıktan aydınlığa, gerilikten ilerlemeye, yoksulluktan refaha, otokrasiden demokrasiye ve kapalılıktan açılıma yönelen bir yola girmiştir." şeklinde konuştu.
Vang, bölgenin gayrisafi hasılasının 1951'de 130 milyon yüen (yaklaşık 20 milyon dolar) iken 2021'de 190 milyar yüene (yaklaşık 29,3 milyar dolar) çıktığını belirterek "Ülkenin geri kalanıyla Tibet, amaçlandığı gibi, her açıdan ortalama refaha sahip toplum inşa hedefine ulaşmıştır." ifadelerini kullandı.
Tibet'te eskiden halkın yüzde 90'ının geçim sıkıntısı yaşadığını, yüzde 95'inin okuma yazma bilmediğini hatırlatan Vang, açlığın ve yoksulluğun tüm etnik gruplar için artık geçmişte kaldığını, 1951'de 35,5 yıl olan ortalama yaşam beklentisinin 71,1 yıla kadar çıktığını vurguladı.
Vang, Tibet bölgesinde uyumla istikrarın ve sınır bölgelerinde güvenliğin önemine işaret ederek tüm etnik grupların ayrılıkçı hareketlere karşı ortak mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Tibet konusunda dışardan hiçbir müdahaleyi kabul etmeyeceklerini dile getiren Vang, "Tibet'i Çin'den ayırmaya yönelik her girişim ve hamle başarısızlığa mahkumdur." değerlendirmesinde bulundu.