İzmir’in tarihi tadı kumrunun, hazırlanışını ve tarihi
İzmir denilince akıllara gelen yiyeceklerin başında bir sandviç çeşidi olan kumru gelir. Peki, geçmişi 19. yüzyıla kadar uzanan kumru nasıl yapılır? İzmir’in tarihi tadı kumrunun, hazırlanışını ve tarihini getiriyoruz karşınıza...
Tadına doyum olmuyor…
Yedikçe insanın iştahı açılıyor…
İzmir’de kumru denildiğinde kimsenin aklına havada uçuşan kuşlar gelmez… Üstü susamlı, bir tür ekmek ya da simit olan kumrunun tarihi ya da ilk önce nerede yapılmaya başladığı bilinmiyor.
Kumru sadece kuş türü değil tadına doyum olmayan sabah, öğle akşam günün her saatinde yenilebilecek bir sandviç çeşidi…
Önce pekmeze batırılmış, susamla süslü ekmekler kızartılıyor… Bu arada sosis, salam, sucuk ve kaşar peyniri ızgaraya atılıyor…
Geçmişi 19. Yüz yıllara kadar uzanıyor bu lezzetin…. Ancak o tarihlerde günümüzde olanlardan oldukça farklı yapılıyor kumru… İlk zamanlar içine sadece tulum peyniri, domates ve biber konuluyor…
Kumrunun günümüzdeki gibi ızgaraya girmesi ise 1965’li yıllara uzanıyor.
İzmir Çeşme’de bir usta kumru ekmeklerini ve içerisine koyduğu malzemeyi ızgara atmasıyla ortaya nefis bir lezzet çıkıyor…
Sizde içerisine hazırlanan bol malzemeli karışık sandviçleri İzmir’e yolunuz düşerse iştahla yiyebilirsiniz…
HABER: BELMA YÜCEL
KAMERA: AKIN KARA
ulusalkanal.com.tr