Kalın'dan Astana vurgusu

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD’li üst düzey temsilcilerin de yer aldığı İdlib başlıklı panelde "Astana" vurgusu yaptı. Kalın, Cenevre sürecinin bittiğine değindi, Astana için “Sahada birçok sonucu oldu, ateşkese ve çatışmanın bitmesine yol açtı” ifadelerini kullandı. Panelde ABD'den ise "Esad " suçlaması geldi.

Kalın'dan Astana vurgusu

Ankara "Astana" vurgusu yaptı, ABD'nin FETÖ ve PKK'ya desteğine dikkat çekti. Washington'dan ise Şam'a suçlama geldi.

Washington merkezli Atlantic Council “İdlib'in ve Suriye'de yerinden edilmiş kişilerin geleceği” başlıklı panel düzenledi. Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de katıldı.

İbrahim Kalın, Cenevre ve Astana süreçlerine dikkat çekti. Kalın, “Cenevre sürecinin öldüğü birçok kez dile getirildi. Öte yandan Astana sürecinin sahada birçok sonucu oldu, birçok ateşkese ve çatışmanın bitmesine yol açtı” dedi.

İdlib’de Rusya ile varılan mutabakattan memnuniyetini dile getiren Kalın Washington’un terör örgütleri FETÖ ve PKK’ya sunduğu desteğe de değindi. Kalın, Ankara-Washington hattında, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ABD'de olması ve ABD'nin Suriye'de YPG/PKK'ya vermesini eleştirdi.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de İdlib konusunda "Ateşkesi destekliyoruz" dedi, "durum ne kadar kötü olursa olsun neredeyse hiç kimse Esed rejimin kontrol ettiği bölgelere dönmek istemez" iddiasında bulundu.

Birleşmiş Milletler'in “anayasa komitesi” için çeşitli toplantılar düzenleme planları yaptığını kaydeden Jeffrey, ABD’nin uzlaşma için Rusya ile de görüştüğünü söyledi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield de Türkiye’nin ABD’ye gönderdiği tıbbi malzeme yardımının ulaştığını hatırlattı. Büyükelçi “Türkiye'nin Kovid-19 ile mücadele için bize yaptığı katkıları memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

ulusal.com.tr

abd İbrahim Kalın cumhurbaşkanlığı idlib astana