Selin vurduğu seralarda 'son hasat'
Mersin'de sel sularının çekildiği seralarda ürün kurtarma ve temizlik çalışmaları yapan üreticiler, su altında kalan ürünlerini hasat etmeye çalışıyor
AA - Mersin'deki üreticiler, sel nedeniyle sular altında kalan seralarındaki ürünlerini kurtarmaya çalışırken, sezonun "son hasadı" yapılıyor.
Selin etkili olduğu Tarsus ilçesinin birçok mahallesinde seralarda bulunan suların tahliyesi için ekiplerin çalışması sürerken, yağışlar çalışmaları güçleştiriyor.
Kent genelinde son 2 gecedir etkili olan yağış, bazı seraların yeniden suyla dolmasına neden oldu.
Suların büyük oranda çekildiği Bahşiş ve Kulak mahallelerindeki seralarda ise çiftçiler temizlik ve onarım çalışması yapmaya başladı. Kalan ürünlerini hasat eden çiftçiler, sel nedeniyle su altında kalan ürünleri çıkarmaya devam ediyor.
Üretimin normale dönmesi için yoğun çalışmanın yapıldığı seralarda çiftçiler, suların tamamının çekilmesini bekliyor.
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersin'de kuvvetli yağışların devam ettiğini ve ekili olan 90 bin dekara yakın alandaki seraların sular altında kaldığını hatırlattı.
Oluşan hasarın kendilerine külfet getirdiğini ifade eden Ergezer, Ziraat Bankasında, Tarım Kredi kooperatiflerinde hatta özel bankalardaki çiftçi borçlarının uzun vadede ertelenmesi gerektiğini belirterek, "Borçların uzun vadeye yayılmasıyla çiftçi bugünkü zararın altından kalkıp, ekonomisini düzeltecektir." dedi.
Ergezer, ertelemenin en az 5 yıl uzun vadeli ve düşük faizli olması gerektiğini sözlerine ekledi.
Çiftçi Fazilet Kemaloğlu ise yapılan çalışmalarla suların yavaş yavaş çekildiğini ifade etti.
Seralarda tekrardan çalışmaların başladığını ifade eden Kemaloğlu, "Bugün işçilerimiz seralarda çalışmaya başladı. İki haftadır gelemiyorduk. Sular çekilince gelmeye başladı. Hasar gören ürünlerimiz vardı. Bugün işçilerimiz seralardaki patlıcanın bakımını yapıp, yapraklarını temizledi. Toprakta iyileşme olsun diye de toprak dibini gübreledik." diye konuştu.
Çiftçi Ferhat Uysal da sel nedeniyle seralarının zarar gördüğünü ve kalan mallarını kurtarmaya çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:
"En azından tohum ve gübre parasını çıkarmaya çalışıyoruz. Tekrar ekeceğiz. Sular çekildi fakat dün akşamki yağmurdan dolayı tekrar yükseldi. Biz seralarımızda kalan kabak, patlıcan ve biberlerimizi kurtarmaya çalışıyoruz. En azından ihtiyaçlarımızı karşılamak istiyoruz. Seralardaki suların çekilip kuruması lazım ki tekrardan üretim yapalım. Pompalar çalışmaya devam ediyor ama yer yer de elektrik kesintisi oluyor ve çalışmalarda aksama oluyor. Buradaki pompaların güçlendirilmesini istiyoruz. Yavaş yavaş sular çekiliyor. Devam eden yağışlar olumsuz etkiliyor."
Hüseyin Özkara ise yapılan çalışmalarla suların çekildiğini ancak önceki akşam etkili olan yağış nedeniyle seraların tekrar su dolduğunu söyledi.
Çoğu seranın su altında kaldığını anımsatan Özkara, 20 jeneratör ve 3 ana pompayla çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Çalışmaların iyi olduğunu aktaran Özkara, şunları kaydetti:
"Su fazla geliyor. Allah'tan gelen bir afet. Ne yapalım. Devlet olanca gücüyle hizmetini verdi. 20 tane jeneratör ne demek. Bugün de eskiden kurulan ana pompalarımız var. Şu anda destek veriyorlar. Gelip gidiyorlar. Her türlü derdinize derman olacağız diyorlar. Hepsi geliyor. Hükümet erkanı bizi ziyaret ediyor. Gelip inceleme yapıyorlar. Seralarda şu anda çalışmalar var. Bazıları suyun içerisinde mallarını kurtarmaya çalışıyor. Kuruduktan sonra tekrardan ekime başlayacağız."