Maden-İş'in işveren ile imzaladığı sözleşme "bu kadar da olmaz" dedirtti

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma’da çalışma koşulları gün geçtikçe ağırlaşıyor. Maden-İş Sendikası'nın işveren ile imzaladığı toplu sözleşmenin ayrıntıları "bu kadar da olmaz" dedirtti. Halen günde 3 liraya karınının doyuran madencinin giysi ve kömür yardımlarının da kesildiği tesbit edildi.

Maden-İş'in işveren ile imzaladığı sözleşme "bu kadar da olmaz" dedirtti

Soma’da maden işçileri günde 3 TL’ye karınlarını doyuruyor, gocuk ve ayakkabı hakları ellerinden alınıyor, yıllık ortalama 5 ton kömür yardımının yarısı kesiliyor. İşçiye sahip çıkmadıkları için eleştirilen işveren ve Maden-iş Sendikası'nın imzaladığı toplu iş sözleşmesinin ayrıntıları "bu kadar da olmaz" dedirtti. İşçilerin geçen yıllara göre pek çok hak kaybı olduğu ortaya çıktı.

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma’da işçilerin çalışma koşulları gün geçtikçe ağırlaşıyor.

Soma Kömür İşletmeleri ve İmbat A.Ş’nin Maden-İş Sendikası ile yaptığı sözleşme gözle görülür hak kayıplarına yol açmış. Öyle ki, işçinin ayağına giydiği ayakkabıya bile göz dikilmiş.

2015-2018 dönemini kapsayan sözleşme 10 binin üzerinde işçiyi ilgilendiriyor. Sözleşmeyi bugüne kadar ne sendika ne de firma yetkilileri açıklamıştı. Yapılan anlaşma işçilerden de gizli tutuldu.

Faciadan hemen sonra haklarını savunmadığı için işçiler tarafından zorla istifa ettirilen ancak sonra Maden-iş Genel Merkez yöneticiliğine kadar yükselen sendikacılar vicdanlarının rahat olduğunu söylüyor.

Toplu iş sözleşmesine göre; İşçilerin günde 3 liraya karınını doyurması isteniyor. En önemli ihtiyaç malzemelerinden gocuk ve ayakkabı hakları ellerinden alınıyor. Fiilen çalışılan gün sayısı şartının da getirilmesiyle bir işçinin yıllık ortalama 5 ton kömür yardımının yarısı kesiliyor.

Maden-iş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Recep Satır ise yapılan tüm eleştirilere rağmen "vicdanım rahat" diyor.

Satır, sözleşmenin işçilere neden ulaştırılmadığı sorusuna ise "kitapçıktaki basım hataları yüzünden" yanıtını veriyor.

Haber: Belma Yücel

Kamera: Akın Kara

ulusalkanal.com.tr