Tekstil sektörü pamuk politikalarından memnun değil

Dünya Pamuk Günü’nde sektör paydaşları, pamuk hakkındaki gerçekleri kamuoyu ile paylaştı. Çevrimiçi yapılan toplantıda konuşmacılar pamuğun “beyaz altın” olduğu günlerin özlemini duyduklarını dile getirdi. Pamuk üretiminin kırılma noktasında olduğunu vurgulayan Borsa Başkanları da hükümetten en az 1 milyon ton stratejik üretim hedefine uygun olacak şekilde pamuk üretiminin desteklenmesini istedi.

Tekstil sektörü pamuk politikalarından memnun değil

Tekstil ve konfeksiyon sektörünün temsilcileri Dünya Pamuk Günü’nde pamuk politikasından mutlu olmadığını dile getirdi. 2019’da 60 milyar doların üzerinde katma değer üreten sektörün ihtiyaç duyduğu pamuğun yüzde 43’ü ithal ediliyor.

Stratejik bir ürün olan pamuğun Türk ekonomisi için önemi, 7 Ekim Dünya Pamuk Günü kapsamında Ulusal Pamuk Konseyi, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Söke Ticaret Borsası ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği işbirliğinde düzenlenen “Pamuk Hakkında Gerçekler” başlıklı oturumda masaya yatırıldı.

Toplantıyı yöneten Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, Türkiye’de üreticiye verilen desteğin çok düşük olduğuna dikkat çekti.

Pamuk borsası olarak anılan İzmir Ticaret Borsası’nın Başkanı Işınsu Kestelli de stratejik ürün pamuğun üretilmediğinde Türkiye'nin karşılaşacağı sorunları anlattı.

Türk tekstil ve konfeksiyon sanayini tamamen ithal pamuğa bağımlı hale getirilmesini eleştiren Kesteeli, çözümün yerli pamuk üreticisinin desteklemesinden geçtiğini dile getirdi.

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çodur, 2020’de bir öndeki yıla göre üretim maliyetlerinin yüzde 30 arttığını söyledi. Çodur, sanayiciye yerli pamuk kullanma zorunluluğu getirilmesini önerdi.

Dünya Pamuk Günü’nde düzenlenen toplantıda Tarım ve Orman bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı üst düzey yetkilileri de birer konuşma yaptı.

ulusal.com.tr