Kıbrıs'ta nüfus anlaşması iddiası

Rum lider Anastasiadis adada Türklerin nüfusunun Rumların nüfusunun 4’te 1’inde tutulması konusunda uzlaşıldığını ileri sürdü. İlk belirlenen nüfus oranı ise 220 bin Türk' e karşı 800 bin Rum şeklinde olacak.

Kıbrıs'ta nüfus anlaşması iddiası

Kıbrıs müzakerelerinde bir dönem şiddetle karşı çıkılan 4'te 1 nüfus oranı planı Türk tarafınca kabul edildi mi?

Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis önceki gün toplanan Rum Ulusal Konsey toplantısında Türk tarafı ile yapılan müzakerelerde elde edilen gelişmeleri anlattı. Anastasiadis, Türk tarafının 1960 antlaşmasında geri adım attığını, buna göre Rum nüfusunun Türk nüfüsundan 4 kat fazla olmasının kabul edildiğini söyledi.

Masada ilk kabul edilen rakam ise, 220 bin Türk'e karşılık 800 bin Rum. Nüfus oranının 4’te 1’i geçmemesi sağlanacak, bu konuda federal hükümetler gerekli çalışmaları yapacak. Türklerle Rumlar arasında varılacak anlaşmadan sonra 25 yılda bir gözden geçirilecek sistemde nüfus oranları kontrol edilecek.

Rum Lider, Türk tarafının adada garantör devletlerin asker bulundurmasına sıcak bakmadığını da söyledi. nastasiadis, çözüm sonrasında Kuzey’e geçecek Rumların yaşayabileceği "özel bölge" alanlarının oluşturulmasını da istedi. Buna göre, Türklerin yaşadıkları bölgelere yerleşecek Rumlar için özel alanlar oluşturulacak. Başka bir deyişle şehirlerde kanton bölgeler olacak.

Kıbrıs Türk tarafından ise bahsedilen konualarda bir anlaşmanın yapıldığına dair açıklama gelmedi.

ulusalkanal.com.tr