Temasların artması ile koronavirüs vakaları artıyor

Temaslı kişilerin pozitif vakaya dönüşme oranları mayıs ayına kıyasla Türkiye genelinde arttı. Uzmanlara göre, bu yükselmenin nedeni temasın ya da bulaştırıcılığın artışa geçmesi Prof. Dr. Faruk Aydın, bulaştırıcılığın önüne geçmek için günde 100 bin test yapılması gerektiğini vurguladı.

Temasların artması ile koronavirüs vakaları artıyor

Kovid-19’a yakalananlara temas edenlerin hasta olma oranı arttı. Uzmanlar test ve kurallar konusunda uyardı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 hastaları ile temas eden kişilerin pozitif vakaya dönüşme oranlarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya göre bu oran mayıs ayına kıyasla Türkiye genelinde 1,3 kat arttı.

Uzmanlar, bu durumun altında yatan sebepler arasında bulaştırıcılığın da yer alabileceğini ifade etti.

Temaslıların pozitif vakaya dönüşme oranındaki artış illere göre değişiklik gösterdi. Şanlıurfa’da 1,7, Ankara’da 1,6, Diyarbakır’da 1,4 ve Gaziantep’te 1,3 kat arttı.

Temaslıların koronavirüse yakalanma oranı artarken hastaların zatürre oranı ise düştü. Fahrettin Koca’nın 8 Ağustos’ta açıkladığı tabloya göre bu oran 8,1 oldu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, çözüm önerilerinde bulundu. Aydın, temaslıların Kovid-19 olma oranını düşürmek için daha fazla test yapılması gerektiğini belirtti.

Öte yandan Koca, vatandaşların Kovid-19'a karşı tedbir almaları için uyarıda bulundu. Koca, Kovid-19’a yakalanan bir doktorun yaşadıklarını sosyal medyadan paylaştı. Hastalığı geçirmiş olan doktor, “Solunum sıkıntısı o kadar kötü bir şey ki bir yerden sonra ölüm korkusu başlıyor” ifadelerini kullandı.

ulusal.com.tr

koronavirüs