Göçer kadınların zorlu süt yolculuğu

Yaz aylarında sürüleriyle yaylalara çıkan göçerler, zorlu doğa koşullarıyla mücadele ediyor. En ağır yük ise kadınların omuzlarında… Kışlık yiyeceklerini hazırlamaya koyulan göçer kadınlar, süt elde etmek için her gün eşek sırtında sarp kayalıkları aşıyor.

Göçer kadınların zorlu süt yolculuğu

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da göçerler, yaz aylarını hayvanlarını otlatmak için yüksek yaylalarda geçiriyor.

Kent yaşamından ve teknolojik imkanlardan uzak, aylarca süren yolculuk boyunca zorlu doğa koşullarında mücadele ediyorlar.

En büyük yük ise kadınların omuzunda… Sonbaharla birlikte yakında geri dönüş yolculuğu başlayacak. Göçer kadınlar, havalar soğumadan kışlık erzakı hazırlama telaşında… Her gün eşek üstünde sarp kayalıklarda vadileri aşıyor; sırtlarında çocuklarıyla, süt elde etmek için eşlerinin koyunları otlattığı dağlara çıkıyorlar.

Sağılan sütler, büyük bidonlarda bin bir zahmetle çadırlara getiriliyor. Sütleri odun ateşinde pişiren emekçi kadınlar, hem satmak hem de kışın tüketmek için peynir ve tereyağı yapıyor.

Ağrı’daki verimli yaylalarda konaklayan göçerler, sık sık yağan yağmur nedeniyle bu yıl daha da zorlandıklarını belirtiyor.

ulusal.com.tr

ağrı süt