Keban Baraj Gölü köylülerin ekmek kapısı

Tunceli'de Keban Barajı kıyısında yaşayan köylüler geçimini balıkçılıktan sağlıyor. Denizsiz kentin balıkçıları zorlu kış şartlarına rağmen gün doğmadan tekneleriyle göle açılıyor ve rızkını arıyor.

Keban Baraj Gölü köylülerin ekmek kapısı

Çemişgezek ve Pertek ilçelerindeki köylerde yaşayan balıkçılar, zorlu kış şartlarında ekmeğini Keban Barajı'ndan çıkarıyor.

Deniz seviyesinden 940 metre yükseklikte bulunan Tunceli'de, tarım ve hayvancılığın yanı sıra balıkçılık faaliyetleri de önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Ovacık, Pülümür, Hozat, Nazımiye ve Mazgirt ilçelerinde keçi, koyun ve inek yetiştiriciliği yaygınken, Keban Baraj Gölü kıyısında bulunan Çemişgezek ve Pertek ilçelerinde ise balıkçılık önemli geçim kaynağı.

Çemişgezek ilçesine bağlı 130 nüfuslu Kıraçlar köyü sakinleri de geçimini balıkçılıktan sağlıyor. Köylüler soğuk kış günlerine gün doğmadan tekneyle göle açılıyor.

Bazı balıkçılar tek başına göle açılmanın zorluğu ve tehlikesini yaşıyor.

Zorlu bir çalışmayla ağlarını sudan çeken balıkçılar, aynalı sazan, turna, alabalık, karabalık, şabut, pullu ve küpeli sazan yakalıyor.

Tuttukları balıkları restoranlara ya da şehir dışından gelen alıcılara satarak geçiniyor. Balıkçıların eşsiz manzara eşliğindeki av macerası, fotoğraf tutkunlarının ve belgeselcilerin de ilgisini çekiyor.

tunceli Çemişgezek balıkçı ovacık mazgirt pülümür Pertek sazan