Enişte-yeğen atamasını Rektör de doğruladı

İstanbul Üniversitesi Rektörünün üniversitenin kantinini yeğenine, otoparkın sorumluluğunu da eniştesine verdiğine yönelik haberimiz ses getirdi. Aydınlık'a açıklama gönderen Rektör Söylet'in verdiği bilgiler haberimizi doğruladı.

Enişte-yeğen atamasını Rektör de doğruladı

İstanbul Üniversitesi Rektörünün üniversitenin kantinini yeğenine, otoparkın sorumluluğunu da eniştesine verdiğine yönelik haberimiz ses getirdi. Aydınlık'a açıklama gönderen Rektör Söylet'in verdiği bilgiler haberimizi doğruladı.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet'in kilit birimlere yakınlarını taşeron statüsünde yerleştirdiği ve böylece üniversite bünyesinde özel bir yapılanmaya gitmesi ile ilgili haberimiz gündem yarattı. Üniversitede uzun süredir çalışan bir grup akademisyen ve çalışanın ortaya çıkardığı ve Aydınlık'ın önceki gün "Kantin yeğene otopark enişteye" manşetiyle duyurduğu skandala göre, Rektör Söylet eşinin bir yeğenine 47 kantinin sorumluluğunu vermiş, diğer yeğenini Çapa Bölgesi Amirliğine atamış, eniştesini ise herbirinin günlük geliri 20-30 bin TL olan otoparkların başına getirmişti.

Söylet, iki gündür akademik çevrelerde ve sosyal medyada yoğun şekilde konuşulan haberimizle ilgili geniş bir açıklama gönderdi. Haberimizdeki tüm bilgileri doğrulayan Söylet'in açıklamaları yeni soru işaretlerini de gündeme getirdi. İşte Söylet'in açıklamaları ve yanıt bekleyen yeni sorular:

'KAYIT DIŞI ALIM YOK'

Söylet: İstanbul Üniversitesi'ne ait 47 kantin ve 5 bölge sorumluluk birimi bulunmaktadır. Kantinlerdeki bütün ürünlerin alımı ve satımı kayıt altındadır. Kayıt dışı herhangi bir ürün alımı ve satımı söz konusu olamaz. Kantinlerden elde edilen günlük gelirlerin, kantinler koordinatörü Burak Ulusu ve Çapa Bölgesi Amiri Salih Ulusu ile teması söz konusu değildir. Bu personelin görevi kantin işletmelerinin işleyişini denetlemek ve sistemi geliştirmek için üstlerine önerilerini içeren raporlar sunmaktır.

NEDEN KADROLU DEĞİL TAŞERON?

Aydınlık:

Yeğenlerinizin üniversitede kadrolu olmadıkları halde "taşeron" statüsünde böylesine kritik görevlerde bulunmaları etik açısından uygun mudur? Bugüne kadar sistemi geliştirmek adına hangi raporları sunmuşlardır?

ENİŞTENİN PARAYLA TEMASI YOK

Söylet: İstanbul Üniversitesi'ne ait Cerrahpaşa ve Çapa Kampüslerinde otoparklar bulunmaktadır. Bu otoparklar otomasyon sistemi içerisindedir. Otoparktan sorumlu Sadullah Yaşar'ın günlük elde edilen gelirlerle teması kesinlikle söz konusu değildir.

HANGİ GÖREVİ YAPIYOR

Aydınlık: Enişteniz Sadullah Yaşar'ın otopark gelirleriyle teması yoksa, otoparklardan sorumlu "taşeron" olarak hangi görevleri yerine getirmektedir? Otopark gelirleri Halk Bankası Beyazıt Şubesi'ne kim tarafından yatırılmaktadır?

PERSONEL KÜTÜKLERİ

Söylet: İstanbul Üniversitesi sosyal tesislerinde farklı illerin kütüğüne kayıtlı 382 personel görev yapmaktadır. Bu personelin 76'sı Tokatlıdır. Tokat iline kayıtlı personel İstanbul Üniversitesi'nin bir çok birimde diğer illerimizin kütüğüne kayıtlı personelimiz gibi görev yapmaktadır.

PERSONELİN YÜZDE 20'Sİ NEDEN HEMŞEHRİ

Personelin yüzde 20'si neden hemşehri?

Aydınlık: Sosyal Tesislerdeki personelin yüzde 20'sinin aynı ilden seçilmesi tesadüf müdür? Avcılar'daki Kampüste ve Çapa'da görevli temizlik, bahçıvan ve güvenlik görevlilerinin tamamının Tokatlı olduğu doğru mudur?

BAŞARILI OLDUĞU İÇİN GÖRVLENDİRMİŞLER

Söylet: Haberde adı geçen Kantin ve Otopark sorumluları, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu ve ilgili yönetmeliklere uygun biçimde hizmet alımıyla İstanbul Üniversitesinde 4 yılı aşkın süredir çalışmaktadır. Çalışmaları ve birim sorumlusu olmaları mevzuata uygundur. Bu personel Prof. Dr. Yunus Söylet'in uzaktan akrabası olup başarılı oldukları için bu görevlere getirilmişlerdir.

İHALE SÖZLEŞMESİNİ AÇIKLAYINIZ

Aydınlık: Kantinler ve otoparklardan sorumlu yakınlarınızın 4 yıl önce sizin döneminizde işe başlamaları tesadüf müdür? Dış Kaynak Kullanımı (taşeron) sistemine göre hangi görevle işe başlamışlardır? Örneğin hastabakıcılar... Ve son olarak mevzuata uygun olduğunu savunduğunuz bu ihale sözleşmelerini açıklayabilir misiniz?

Mustafa Gürbüz/Aydınlık

aydınlık istanbul üniversitesi rektör