Sınırdaki güvenlik zaafiyeti

Yaklaşık 2 milyon Suriyelinin Türkiye'ye gelmesiyle teröristler ve kaçakçıların adeta cirit attığı Güneydoğu sınırı, IŞİD militanlarının da geçiş güzergâhı haline geldi. Avrupa Birliği Güvelik Zirvesi'nde de gündeme gelen güvenlik zafiyetinin altından yetki karmaşası çıktı. Suriye ve Irak sınırını incelemeye alan TSK, Gümrük Bakanlığı'nın sorumluluğunda olan bölgelerde güvenlik boşluğu olduğunu tespit etti.

Sınırdaki güvenlik zaafiyeti

Türkiye'nin Güneydoğu sınırı, Suriyelilerin ülkeye getirilmesiyle adeta ortadan kalmıştı. Çatışmaları bahane ederek sınırı kaçak yollarla geçmeye çalışan Suriyeliler, Türk askerine ateş açmaktan dahi çekinmemişti.

Bununla da yetinmeyen Suriyeliler, kilometrelerce boru hattı döşeyerek akaryakıt kaçakçılığı yapmaya başladı. PKK'nın da içinde olduğu işleri iyice ilerleten Suriyeliler, şirketler kurup Güneydoğu'da holdingleşmeye başladı. Asker ise kendi sorumluluk alanları dâhilinde kaçakçılar ve teröristlere ağır darbeler indirdi.

Askerin aldığı sıkı güvenlik tedbirlerine rağmen, sınırlardaki sorun bitmedi. Terör örgütü PKK'nın yanı sıra IŞİD militanları da, sınırları geçiş güzergâhı olarak kullanmaya başladı. Konu Avrupa Birliği Güvenlik Zirvesinde de gündeme geldi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, IŞİD'e yönelik operasyonun konuşulduğu şu günlerde, Suriye ve Irak sınırını mercek altına aldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı sınır birliklerinin kontrolündeki sınır hattında sıkı kontroller yapılırken, Gümrük Bakanlığı'na bağlı sanır kapıları ve bölgelerde denetim boşluğu olduğu belirlendi.

Askerin, olası bir IŞİD operasyonuna karşı sınırda alınacak tedbirleri incelerken "sınır kapılarındaki güvenliğinde asker tarafından sağlanması" eğilimi öne çıktı.

ulusalkanal.com.tr