Kahve severler Haydarpaşa’da buluştu
Kahve severlerin bir araya geldiği İstanbul Coffee Festivali’nin bu yıl ikincisi düzenlendi. Haydarpaşa Garı’nda gerçekleşen etkinliğe çok sayıda kahve firması katıldı. Kahve temasının dışında geleneksel kültürlerin de tanıtımının yapıldığı festivalde yetkililerle bir söyleşi düzenledik
Kahve severler Haydarpaşa’da buluştu ‘Günümüzde ortaya ‘üçüncü kuşak kahveseverler’ denilen bir kitle çıktı. Kahveyle sadece ilgilenen değil, kahveye saygı duyan bir nesil oluştu.’
-Kahve festivalinden ve katılımınızdan söz eder misiniz?
Raptiye Ajans yetkilisi Tunç Bey : İstanbul Coffee Fest bu yıl ikincisi düzenlenen bir etkinlik. Biz bu festivale geçen yıl da dahil olmuştuk. Dolayısıyla işin başından beri bilgi sahibiyiz. Ajans olarak bu yıl bir stantımız da oldu. Oldukça ilgi var festivale. Günler öncesinden biletler tükendi. 24 bin adet bilet satıldı. Buranın iki katı kapasitede bir mekan kullanılsa bile biletler tükenirdi.
‘KAHVEYE SAYGI DUYAN KUŞAK OLUŞTU’
-Bu tarz etkinlikler Türkiye’de son yıllarda artış gösterdi. Kahve bir içecek olmaktan çıkıp bir kavram haline geldi. Bu durumun toplumdaki etkileri nelerdir?
-Özellikle İstanbul’da üniversite öğrencileri ya da mezun olup iş hayatına katılmış, yükselmesi beklenen gençler oldukça rağbet ediyorlar. Son 10 yıldır gençler kahveyle tanıştı ve giderek buna alıştılar.. Günümüzde ortaya 3. Kuşak kahveseverler denilen bir kitle çıktı. Kahveyle sadece ilgilenen değil, kahveye saygı duyan bir nesil oluştu Dolayısıyla bu kitle için evde bile kahve yapmak çok önemli. Artık evde öyle makineler kullanılmaya başlandı ki insanlar kahvelerini diledikleri gibi içebiliyor.
-Mekanlar kahve bağımlılığını etkiliyor mu?
Boxx Kahve stantı çalışanı Hasan Koçtaş : Kahve bağımlılığı aslında yeni bir akım değil. Uzun zamandan beri süren bir olay. Son zamanlarda kahve içilen mekanların artmasıyla göz önüne geliyor. Zaten kahve yüzyıllardır tüketiliyor.
Mardin’in baharatları da festivalde
İstanbul coffe Festival kahve stantlarının yanı sıra yöresel kültür stantlarını da ağırladı. Festivalde Mardin’in baharatlarını ve diğer kültürel değerlerini sunan çalışmanın yetkilisi Ebru Hanım ile Mardin mutfağını konuştuk.
-Biz Mardin’in geleneksel kültürüyle ilgilendiğimizi için bu festivalde yer aldık. Stantımızda geleneksel lezzetleri anlatıyoruz. Ne yazık ki bölgede yaşanan sıkıntılar ekonomiye de yansıyor. Biz de tüm bunlardan yola çıkarak kendi kültürümüzü anlatan hediyelik eşyalar üretmeye başladık. Stantımızda Mardin kültürünü yansıtan materyaller 42 kişinin emeğine ait. Bunun dışında Mardin mutfağında bilinmeyen birçok lezzet var. Örneğin birçok baharat bu coğrafyada iç içe geçmiş şekilde bulunuyor. Biz de bu sentezleri sunarak böyle bir çalışma gerçekleştirdik.
Özge Yeşildağlı
ulusalkanal.com.tr