Çin Bilimler Akademisi'nin geliştirdiği Kovid-19 ilacına AB ve ABD onay verdi

Çin Bilimler Akademisi Mikrobiyoloji Enstitüsü'nden verilen bilgiye göre, Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) Beşeri Tıbbi Ürünler Komitesi (CHMP) Avrupa Birliği (AB) üyelerinin yeni koronavirüs (COVID-19) hastalarını acil durumda tedavi etmek için monoklonal antikor olan LY-CoV555 ve LY-CoV016 kombinasyonu kullanımını onayladı.

Çin Bilimler Akademisi'nin geliştirdiği Kovid-19 ilacına AB ve ABD onay verdi

Çin Uluslararası Radyosu

LY-CoV016, Çin Bilimler Akademisi Mikrobiyoloji Enstitüsü ve Shanghai Junshi Biyolojik Bilimler Şirketi tarafından ortaklaşa geliştirildi

9 Şubat 2021’de ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) hafif ve orta derecede COVID-19 enfeksiyonları olan hastaların tedavisi için söz konusu tedavi yönteminin acil kullanımını onaylamıştı.

Salgının erken döneminde Çin Bilimler Akademisi Mikrobiyoloji Enstitüsü monoklonal antikor Ar-Ge çalışmalarını başlattı ve tek B hücreli antikor tarama platformunu kullanarak taburcu edilenlerin vücutlarındaki antikorları izole etti ve taradı. Bunun ardından aday antikorların büyük ölçekli geliştirilmesi ve üretimi gerçekleştirildi.

LY-CoV016 Haziran 2020’de klinik denemeler için Çin Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi (NMPA) ve FDA tarafından eşzamanlı olarak onay aldı ve insan dışı primat denemelerini tamamladıktan sonra sağlıklı kişilerde COVID-19’a karşı terapötik antikor klinik denemelerini başlattı.

7 Ekim 2020’de açıklanan söz konusu tedavi yönetiminin faz 2 klinik denemelerinin ara verilerine göre, deneme birincil ve ikincil son noktalara ulaştığında ilaç virüsün direncini önemli ölçüde azalttı ve semptomları iyileştirdi.

Çin Bilimler Akademisi Mikrobiyoloji Enstitüsü FDA ve EMA’nin söz konusu tedavi yönetimini onay vermesinin Çin’in bağımsız fikri mülkiyet haklarına sahip olan COVID-19’e karşı antikor ilaçlarının güvenilirliğinin ve etkinliğinin dünyaca kabul edildiğini gösterdiğini kaydetti.

abd pandemi koronavirüs çin avrupa birliği abd çin ab salgın kovid 19 arge Avrupa İlaç Ajansı EMA ilaç FDA Antikor enfeksiyon Çin aşı Çin ABD ArGe çalışmaları AB ABD ABD Gıda ve İlaç Dairesi Kovid 19 ilaç Kovid 19 antikor çin ab mülkiyet hakkı Çin Bilimler Akademisi çin koronavirüs