81 ilde aranıyorlar!

İÇİŞLERİ Bakanlığı, Almanya'da yaşayan Kenyalı 34 yaşındaki Noor Tamimi'nin Adalet Bakanlığı'na başvurusu üzerine boşandığı eşi Nadir Boz'un Türkiye'ye getirdiği ve kendisine vermediği 13 yaşındaki ikiz çocuklarını, Uluslararası çocuk kaçırma sözleşmesine göre 81 ilde aramaya başladı.

81 ilde aranıyorlar!

İÇİŞLERİ Bakanlığı, Almanya'da yaşayan Kenyalı 34 yaşındaki Noor Tamimi'nin Adalet Bakanlığı'na başvurusu üzerine boşandığı eşi Nadir Boz'un Türkiye'ye getirdiği ve kendisine vermediği 13 yaşındaki ikiz çocuklarını, Uluslararası çocuk kaçırma sözleşmesine göre 81 ilde aramaya başladı.

İçişleri Bakanlığı, 81 ilin Emniyet ve Milli Eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazıda, çocukların okul yaşına gelmelerinden dolayı adreslerinin tespit edilmesi durumunda ilgili kurumlara acilen bilgi verilmesini istedi.

Trabzon'dan 1989'da Almanya'ya çalışmaya giden Nadir Boz ile Kenyalı Noor Tamimi'nin evliliği, 2001 yılında Mert Matin ve Mohsin adlı ikiz oğullarının doğmasından bir süre sonra sona erdi. Köln Aile Mahkemesi'nde görülen boşanma davasında mahkeme ikizlerin velayetlerini anneye verdi. Ancak, baba Nadir Boz ikizlerini mahkeme kararına rağmen Trabzon'a getirince Kenyalı anne Noor Tamimi, çocukları kaçırdığını öne sürdüğü eski eşi Nadir Boz hakkında Trabzon 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, Türkiye'nin imzaladığı Lahey Sözleşmesi gereğince Mert Matin ve Mohsin adlı ikizlerin Almanya'daki annelerine iadelerini kararlaştırdı.

İKİZLER, ULUSLARARASI ÇOCUK KAÇIRMA SÖZLEŞMESİNE GÖRE ARANIYOR

Mahkeme kararlarına rağmen ikizlerini alamayan Kenyalı Noor Tamimi, Almanya'da başlattığı hukuki mücadele kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı'ndan yardım istedi. Adalet Bakanlığı da İçişleri Bakanlığı'na yazdığı yazıda, Kenya uyruklu Noor Tamimi'nin Nadir Boz ile evliliklerinden olan 2001 doğumlu Mert Matin Boz ile Mohsin Boz isimli ikiz çocukların, "Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine dair Lahey Sözleşmesi"ne uyarınca bulundukları adresin tespit edilebilmesi amacıyla çok yönlü araştırma yapılmasını istedi.

İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nın, 'Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine dair Lahey Sözleşmesi'ne göre çok yönlü araştırılmasını istediği ikizler için 81 ilin Emniyet ve Milli Eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazıda şöyle denildi:

"Adalet Bakanlığı, çocukların adreslerinin tespit edilebilmesi amacıyla ülke genelinde il ve ilçelerimizde çocukların okul çağında oldukları göz önünde bulundurularak okul kayıtlarından, tüm hastaneler, sağlık ocakları, nüfus idare müracaatları, otel kayıt sistemleri ile ülkemizi giriş ve çıkış kayıtlarından araştırılması istenmektedir. Bu bağlamda adı geçen çocukların iliniz dahilinde tüm özel ve resmi eğitim kurumları ile sağlık kuruluşlarına her hangi bir kayıtlarının bulunup bulunmadığının çok yönlü ve titizlikle araştırılması ile adreslerinin tespit edilmesi durumunda Bakanlığımıza ivedi bilgi verilmesini 81 il Emniyet müdürlüklerinden bilgi edinilmesini arz-rica ederim."

BABA, VERMEYECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ

Çocuklarını 2004 yılında Türkiye'ye getiren Nadir Boz, yaklaşık 10 yıl önce Trabzon'da görülen davanın duruşmasından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çocuklarım burada Türkçe'yi öğrendi, tekrar Almanya'ya giderlerse orada yeni bir dile nasıl alışacaklar. Eski eşim Almanya'da sığınma evinde kalıyor, eğer orada kalırlarsa her türlü batağın içerisine düşecekler" diyerek çocuklarını vermeyeceğini belirtmişti.

Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, (DHA)