Bu uçaklar o uçaklar mı?

PKK'ya yakın sosyal medya hesapları üzerinden yapılan bir paylaşımda, dünyada sadece ABD'nin kullandığı "MV-22 Tilt Rotor" cinsi 2 uçak görüntüsü yayınlandı. PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin kontrolünde bulunan Ayn el Arap (Kobane) bölgesinde çekildiği iddia edilen görüntülerde, 2 uçağın da YPG'ye silah taşıdığı belirtildi.

Bu uçaklar o uçaklar mı?

PKK'ya yakın bir sosyal medya hesabı üzerinden yayınlanan bu 2 uçak görüntüsü akıllara Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Amerika ziyareti sırasında yaptığı açıklamayı getirdi.

Sosyal medya hesabında görüntülerin PKK'nın Suriye uzantısı YPG kontorülünde bulunan Kobane'de çekildiğini öne sürüldü. Görüntülerdeki 2 uçağın da YPG'ye silah taşıdığı iddia edildi.

Ayn el Arap, PYD'nin verdiği isimle "Kobani"de olduğunu belirten paylaşımcı, görüntüleri "ABD, yeni operasyonlar için Demokratik Suriye Güçlerine silah indirdi" başlığıyla takipçilerine iletti.

Yolda hareket halindeki bir araçta çekilen ve toplam 32 saniye süren videoda, dünyada sadece ABD'nin Hava ve Deniz Piyadeleri tarafından kullanılan "MV-22 Tilt Rotor" cinsi iki uçağın alçak uçuş yaptığı görüldü.

Birçok haber sitesi tarafından yayınlanan uçak görüntüsü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "ABD YPG'ye iki uçak dolusu silah indirdi" sözleriyle birlikte paylaşıldı. Bu paylaşımlar da akıllara "görüntülerdeki 2 uçak , Erdoğan'ın dediği uçaklar mı"? sorusunu getirdi.

Tartışma yaratan bu görüntülerle ilgiliyse henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

ABD'nin kullandığı "MV-22 Tilt Rotor" cinsi uçaklar yere inerken pervanelerini dikey hale getirip helikopter gibi inebiliyor ve havadayken motorlarını yere paralel hale getirip uçak gibi hızlı uçabiliyor.

Tam teçhizatlı 24 asker veya 9 bin 70 kilo yük taşıma kapasitesine sahip olan Tilt Rotorlar, arka rampasından askeri nakliye uçağı gibi havadan yük atabiliyor. Saatte 509 kilometre hıza çıkabilen MV-22'ler, helikopterlerin ulaşamayacağı uzun menzilli operasyonlarda kullanılıyor.

ulusalkanal.com.tr