Millete tosladılar
Meclis Başkanı Cemil Çiçek; AKP önderliğinde, CHP, MHP ve BDP'nin desteğiyle kurulan uzlaşma komisyonunun anayasa yapamayacağını açıkladı. Peki büyük umutlarla başlayan süreç, bu noktaya nasıl geldi?
Bölünme anayasasının yapılamadığını önce Meclisi Başkanı Cemil Çiçek açıkladı, ardından AKP'li Mustafa Şentop masadan kalktıklarını duyurdu.
AKP Hükümeti'nin öncülüğünde kurulan Bölünme masasına, CHP, MHP ve BDP büyük umutlarla oturmuştu.
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın talepleri arasında yer alan, Meclis'teki dört partinin de desteğiyle kurulan komisyon, 19 Ekim 2011'de il toplantısını yaparak çalışmalara başladı.
Önce illerde toplantılar yapıldı, ardından PKK'nın taleplerini kapsayan yeni anayasa maddeleri yazılmaya başlandı.
Bu sırada Türkiye'nin milli güçleri de harekete geçti. Eski Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Eski Devlet Bakanı Ufuk Söylemez, İşçi Partisi ve TGB gibi milli merkezin önemli kuvvetleri biraraya geldi. Milli Anayasa Forumları örgütlendi.
Milli Anayasa Forumları bölünme anayasasına karşı milli çözümü illerden ilçelere, beldelere ve köylere taşıdı. Türk Aydınını milletiyle buluşturdu. Milli Anayasa talebi salonlardan taştı, yurtdışında bile yankı buldu.
Bölünme anayasası için uzlaşma komisyonunun yetersiz kalması üzerine; AKP Hükümeti, "akil insanlar"ı sahaya sürdü. Ancak bu hamle de ters tepti.
AKP'nin "akilleri" her gittikleri ilde protestolarla karşılaştı. Akiller, toplantılarını kah boş salonlarda kah polis eskortları arkasında yapmak zorunda kaldı.
Kimi zaman gençlerin yumurtalarıyla, kimi zaman şehit yakını ve gazilerin tepkileriyle yüzleşti.
Akiller köşeye sıkışırken Milli Anayasa Forumları yurt çapınca örgütlenen toplantıların ardından 23 Nisan'da Ankara'da tarihi bir buluşmaya imza attı. Ankara'da toplanan binlerce yurttaş Milli Merkezi'n kuruluşunu müjdeledi.
25 aylık sürecin sonunda Milli Merkez, yurt çapınca örgütlenerek büyümeye devam ederken; anayasa komisyonu koltukları devrildi.
ulusalkanal.com.tr