Yeni yalan ''Bulgar soykırımı''

Sözde Ermeni Soykırımı iddialarının Türkiye’ye baskı unsuru olarak kullanılmasının ardından şimdi de "Bulgar soykırımı" yalanı kullanılmak isteniyor. Bulgaristan’da koalisyon hükümetini destekleyen Yurtsever Cephe, Osmanlı döneminde Bulgarlara soykırım yapıldığını iddia etti. Oysa tarihçilere göre Batak isyanı üzerinden savunulan iddiaların hepsi düzmece.

Yeni yalan ''Bulgar soykırımı''

Ermeni Soykırımı yalanın ardından şimdi de Bulgar Soykırımı yalanı piyasaya sürülüyor.

Bu kez de Bulgaristan’da koalisyon hükümetini destekleyen partilerden "Yurtsever Cehpe", Osmanlı Döneminde Bulgarlara yönelik bir soykırım yaşandığı iddiasını ortaya attı. Geçen Nisan sonunda parlamentoya sunduğu "Bulgarlara karşı işlenen suçlar kınansın" şeklindeki bildirinin ardından aynı yapı parlamentodan bir soykırım kararı çıkarılması için girişimlerini hızlandırdı.

Yurtsever cehpenin parlamento sözcüsü Valeri Simenov'un Bulgar Halkının 500 yıl boyunca yok edildiği ve 5 milyondan fazla insanın öldüğünü ileri sürüyor. 131 yıl önce yaşanan Batak isyanında insanların toplu bir şekilde kılıçtan geçirildiği iddiasını temel argüman olarak kullanıyor.

Oysa ileri sürülen olayın gerçek dışı olduğu tarihçilerin yaptığı açıklamalarla kanıtlanıyor. Son olarak Alman tarihçiler Martina Baleva ile Ulf Brunbauer, "Osmanlı yönetimine karşı 21 Nisan 1876'da başlatılan Batak isyanı sırasında, 5000 kişinin Osmanlılar tarafından katledildiği” bilgisinin uydurma olduğunu belirtmişti.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ise iki bilim adamının başını çektiği araştırma ekibinin açıklamalarını kendi milli tarihlerine karşı düzenlenmiş bir "provokasyon” olarak nitelendirdi.