MHP'den tam destek sözü alınmadan başkanlık teklifi sunulmayacak

AKP, Başkanlık içeren Anayasa değişikliği teklifini MHP'den tam destek sözü almadan Meclis'e getirmeyecek. MHP'nin destek vermesi durumunda da iktidar partisi teklifini "Tüm destek verenlerin ortak imzasıyla" Meclis'e sunacak. 316 vekili bulunan AKP, sunacağı metnin altında MHP'li vekillerin de imzasının olmasını istiyor.

MHP'den tam destek sözü alınmadan başkanlık teklifi sunulmayacak

İktidar partisi, Başkanlık sistemini içeren Anayasa değişikliğini Meclis'ten geçirebilmek için hesap üstüne hesap yapıyor.

Meclis'te 316 sandalyesi bulunan AKP'ye, referanduma gidebilme sayısı olan 330'u yakalamak için 14 oy daha gerekiyor. Bu kapsamda AKP, MHP'den tam destek sözü almak istiyor, sözü alınmadığı taktirde ise teklif Meclis'e getirilmeyecek.

MHP'nin destek vermesi durumunda da AKP teklifini Meclis Başkanlığına, "Tüm destek verenlerin ortak imzasıyla" sunmayı hedefliyor. AKP, sunacağı metnin altında kendi vekil sayısı olan 316'nın yanı sıra MHP'li vekillerin de imzasının bulunmasını istiyor.

Milletvekillerinden imza toplama işlemlerine de kısa süre sonra başlanacağı ifade ediliyor.

Kulislerde, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin kendi grubuna hakim olmadığı konuşulurken AKP de, kendi içindeki fireleri engellemek için harekete geçti.

Aydınlık gazetesine göre, FETÖ'nün siyasi ayağına yönelik operasyonlar Başkanlık sistemi oylaması sonrasına bırakıldı. AKP, 316 vekilinin tamamından Evet oyu almak istiyor.

AKP'li kurmaylar Başbakan Binali Yıldırım'ın bu açıklamasının da Başkanlık oylamasına yönelik bir stratejik hedef olduğu görüşünde. Ancak kurmaylar, FETÖ'cülerin başkanlık oylaması sonrası sıranın kendilerine geleceğinin farkında olduğunu, o yüzden de FETÖ'nün siyasi ayağına zaman kazandırıldığını savunuyor.

ulusalkanal.com.tr

mhp başkanlık sistemi başkanlık teklifi