Barbaros Kıbrıs’ta, Rumlar teyakkuzda

Türkiye tek yanlı sondaj çalışmasına başlayan Rum kesimine karşı Doğu Akdeniz’e sismik araştırma gemisi yolladı. ‘Savaş gemisi yollandı’ bahanesiyle müzakere masasından kalkan Güney Kıbrıs, Rum Ulusal Konseyini topladı

Barbaros Kıbrıs’ta, Rumlar teyakkuzda

Türkiye tek yanlı sondaj çalışmasına başlayan Rum kesimine karşı Doğu Akdeniz’e sismik araştırma gemisi yolladı. ‘Savaş gemisi yollandı’ bahanesiyle müzakere masasından kalkan Güney Kıbrıs, Rum Ulusal Konseyini topladı

Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa, Kıbrıs Rum yönetiminin tek yanlı parselleyerek doğalgaz sondajına başladığı Doğu Akdeniz’de çalışmalarına dün başladı. Sondaj çalışmaları sırasında Türk savaş gemilerinin kendilerini taciz ettiğini ileri sürerek BM müzakerelerinden çekilen Kıbrıs Rum yönetimi, “Barbaros” ve beraberindeki Türk donanmasını yakından takip ediyor.

Barbaros Hayrettin Paşa gemisi, dün sabah Mersin limanından hareket etti. Türkiye’nin Navitex (seyrüsefer ilanı) ilan ettiği Kıbrıs adasının güneyine gelen gemi çalışmalara başladı. Barbaros’un 20 Ekim-20 Aralık tarihleri arasını kapsayan sismik araştırma çalışmasını bölgede bulunan Türk savaş gemileri Gelibolu ve Giresun fırkateynleri ile Bafra korveti yakından takip ediyor.

RUM TARAFI TEYAKKUZDA

Türkiye’nin bu adımı üzerine Rum Ulusal Konseyi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında toplandı. Rum radyosunun haberine göre, toplantıda Rum kesiminin atacağı adımlar masaya yatırılırken Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin tüm hareketlerinin izleneceği bildirildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos da Türkiye’ye tepki göstererek geri adım atılması gerektiğini savundu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden “sahte devlet” diye söz eden Venizelos, Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin var olduğunu idrak etmediği takdirde, Kıbrıs’ta çözüm için müzakere çerçevesi de olmayacağını” söyledi.

KRİZ NASIL GELİŞTİ

Kriz, İtalyan ENI ve Güney Koreli Kogas şirketlerinin Rumlardan kiraladıkları Kıbrıs’ın yaklaşık 100 kilometre güneyindeki 9 numaralı parselde sondaj çalışmasına başlayacaklarının duyurulmasıyla başladı.Türk tarafı Rum kesimine “müzakere sürecinde tek başına hareket etme” çağrısı yapmıştı. Ancak bu ay başında İtalyan şirketin sondaj gemisi çalışmalara başladı ve Türk savaş gemileri sondaj gemisini takibe aldı. Bu olay üzerine Rum yönetimi, müzakerelerden çekildiğini açıkladı. Dün de Türkiye bölgede sismik çalışmalara başladı.

Üç ülkeden tatbikat

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Rusya ve İsrail’le düzenlediği ortak askeri tatbikatın dün başladığı belirtildi.

Deutsche Welle’ye göre, Rum lider Nikos Anastasiadis, Rus donanmasının Kıbrıs civarında askeri tatbikat yapması konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ikna etti. İsrail’le yakın ilişkilerini de devreye sokan Rum lider, Rum-İsrail ortak deniz ve hava tatbikatlarına da onay aldı. Habere göre, 6 savaş gemisiyle Kıbrıs etrafında bulunan Ruslar, denizden havaya füze fırlatacak, İsrail savaş uçakları da Kıbrıs hava sahasında uçacak. Rum Milli Muhafız Ordusu da İsrail’le ortak deniz ve kara tatbikatı yapacak.

Deutsche Welle, üç ülkenin katıldığı tatbikatın Türk gemisinin Doğu Akdeniz’e gönderildiği güne denk gelmesini “misilleme” olarak yorumladı.

Aydınlık