Danıştay son noktayı koydu: Andımız okutulsun

"Türk'üm, Doğruyum, Çalışkanım".... İşte bu sözler okullarda yeniden yankı bulacak. Danıştay'ın kararı andımız yasağını geçersiz kıldı. Okullarda 2013 yılında yasaklanan Andımız için Danıştay'dan güzel haber geldi. Danıştay 8. Dairesi, "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti.

Özlenen bu görüntüler geri geliyor. Danıştay, Öğrenci andını kaldıran yönetmeliği iptal etti.

2013 yılında Andımız açılım sürecinde AKP eliyle yasaklanmıştı.

Bu sürece HDP, PKK ve FETÖ'cüler destek çıkmıştı. Ancak Andımıza karşı atılan bu adımlara tepkiler çığ gibi büyümüştü.

Skandalı, Vatan Partisi, Eğitim-İş ve Türk Eğitim-Sen yargıya taşıdı. Öğrenci Andı"nı yürürlükten kaldıran düzenlemenin iptali için Danıştay'a dava açıldı. Beklenen karar geldi. Danıştay 8. Dairesi, oy çokluğuyla ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti.

Kararda, "Andımızın yeni nesillerin ülkesine anayasal vatandaşlık temelinde aidiyetini ve bağlılığını güçlendirdiği" vurgulandı.

Öğrenci andının kaldırılması hukuksuz bulundu. Kararda,

Yasağın Hukuksal temeli yok

"Öğrenci andının kaldırılmasına ilişkin değişikliğin haklı ve hukuksal temellere dayandırılmadığı anlaşıldığından, dava konusu düzenlemede hukuka UYARLIK görülmemiştir” denildi.

Zamanın Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip’in yazdığı Andımız, 1933’te okullarda okunmaya başlanmıştı.

Danıştay'ın kararından sonra gözler Milli Eğitim Bakanlığı'na çevrildi. Açıklama yapan bakanlık, kararın kesin olmadığını temyiz yolunun açık olduğunu belirtti.

danıştay