Niğde Müzesi'nde 7 bin 200 yıllık kil sıvalı kafatasları sergileniyor
Niğde Müzesi'nde sergilenen bir kadına ait 7 bin 200 yıllık kil sıvalı kafatası, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
NiğdeMüze Müdürü Fazlı Açıkgöz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Neolitik-Kalkolitik çağlarla tarihlendirilen Köşk Höyük'te 1981'den bu yana kazı çalışmalarının devam ettiğini, 1985-2002 yılları arasında yapılan çalışmalarda 1 çocuk ve 12 erişkine ait 13 kil sıvalı kafatası bulunduğunu belirtti.
Kil sıvalı kafataslarının 7 bin 200 yıllık olduğunu aktaran Açıkgöz, Köşk Höyük'te yapılan kazılarda ortaya çıkarılan kafataslarının birçok eserden daha önemli olduğunu vurguladı.
Bu kafataslarından daha önce İsrail'de ve Ürdün'de bulunduğunu dile getiren Açıkgöz, 13 kafatasının yanında bedenlerin olmadığını aktararak, şunları kaydetti:
"İnsanlar, ölüleri iskelet haline geldikten sonra kafataslarını alıp getiriyorlar. Bunları etlendirme yöntemiyle kil sıva kullanarak sıvıyorlar. Burun göz, kulak ve göz deliklerine siyah bir taş koyuyorlar. Odalarının özel bir köşesinde onları yaşatmaya çalıştıklarını anlıyoruz. Alındaki saç hizasına kadar kille sıvayıp, alından yukarısına da peruk takıldığı anlaşılıyor."
Açıkgöz, kafatasının ziyaretçilerin yoğun ilgisini çektiğini belirterek, "Müzede, 22-24 yaşında bir kadına ait kil sıvalı kafatası sergileniyor. 12 kil sıvalı kafatasının ise konservasyon, temizlik ve sağlamlaştırma çalışmaları devam ediyor" dedi.
(AA)