ABD ile operasyon olacak mı? Davutoğlu açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kerry'nin açıkladığı ABD ile gerçekleştirilecek operasyonla ilgili açıklama yaptı

ABD ile operasyon olacak mı? Davutoğlu açıkladı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün yaptığı açıklamada “Suriye’nin kuzey sınırındaki 98 kilometrelik kısımda Türklerle birlikte bir operasyon yapacağız” demişti.

Davutoğlu Çipras'la birlikte yaptığı ortak basın açıklamasında bu konuya değindi. Yunanistan Başbakanı ile ortak basın açıklaması düzenleyen Ahmet Davutoğlu, bir muhabirin hatırlatması üzerine Kerry'nin bu açıklamalarına yanıt verdi.

''BİZİM SÖZÜMÜZ ESAS TEŞKİL EDER''

Davutoğlu, ''Suriye krizi çözülmeden, dünyanın bu mülteciler sorunu başta olmak üzere meseleleri halletmesi de mümkün değil baş etmesi de mümkün değil. Her türlü alınabilecek tedbiri uluslararası koalisyon çerçevesinde ve tek taraflı olarak gerektiği zaman atarız. Bu bağlamda bizden gelecek açıklamalar esas teşkil eder." dedi.

Mülteci krizine de değinen Davutoğlu, "Aylan bebeğin o cansız bedeninde kendini gösteren bu büyük insanî sorun Türkiye'nin sorunu değildir. Yunanistan'ın sorunu da değildir," diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ne Türkiye ne Yunanistan bu mülteciler konusunda herhangi bir sorumluluk sahibi değildir."

Davutoğlu, yaşanan dramlardan BM ve Avrupa'yı sorumlu tuttu: "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gereğini yapmadığı için 4 yıldır milyonlarca insan aç susuz." BM ile Güvenlik Konseyi'nin bütün sorumluluklarını unuttuğunu belirten Davutoğlu adı geçen kurumlar için, "Meseleyi Ege sahillerinde yaşanan trajedi dolayısı ile Türkiye ile Yunanistan'ın omuzlarına atmamalıdır," ifâdelerini kullandı.

Yunanistan ile ikili çalışmaların başladığını söyleyen Ahmet Davutoğlu, "Bugün aldığımız kararlar çerçevesinde herşeyden önce ikili bir çalışma yürüteceğiz," dedi.

Yunan Başbakan Çipras ise Ege denizindeki insanlık dramının son bulması için Avrupa'nın sorumluluk üstlenmesi gerektiğini belirtti: "Hem Yunanistan hem Türkiye, ilk yükümlülüğümüz Ege Denizi'ndeki bu insanlık dramının sonlandırılması yönünde... Avrupa'nın da bu konudaki sorumluluğunu üstlenmesi gerekiyor."

ulusalkanal.com.tr

Başbakan Ahmet Davutoğlu