Çin Konsolosluğundan anlamlı mesaj

Mustafa Kemal Atatürk, Samsun'a ayak basmadan 15 gün önce, Asya'nın diğer ucunda, Çin'de gençler Versay Antlaşması'na isyan etti. Tiananmen Meydanında toplanan gençlerin talebi o günlerde “Çin, Çinlilerindir!” Versay'ı yırt!” oldu. O gündem yıllar sonra 4 Mayıs Çin Gençlik Günü olarak kutlanmaya başlandı

Çin Konsolosluğundan anlamlı mesaj

Çin toprakları, 4 Mayıs 1919'dan yaklaşık 100 yıl önce, Batı sömürgeciliğinin hedefi oldu. Çin ulusunun bir çıkış yolu bulması da 100 yılı buldu. 4 Mayıs 1919 günü Asya'da bir gençlik hareketi yükseldi.

O gün, Asya'nın en doğu ucunda, Çin'in başkenti Pekin'de, gençler Tiananmen meydanında toplanıp hükümetin Versay Antlaşması'nı imzalamamasını talep etti. Mesajları kısa ve netti; “Çin, Çinlilerindir!” Versay'ı yırt!”

Gençlerin başlattığı bu hareket, Çin halkının emperyalizme karşı ayağa kalkıp mücadeleye girişmesi için bir kıvılcım oldu.

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu bu güne özel sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Çin halkı 4 Mayıs’ta Versay Antlaşması'nı elinin tersiyle itmiştir. Diğer taraftan, Kurtuluş Savaşı da zaferle sonuçlanıp Türkiye Cumhuriyeti kurulunca 19 Mayıs Gençlik Bayramı olarak kabul edilir.

Mustafa Kemal Atatük'ün Çin'le yakından ilgilendiği gibi, Çin devriminin önderleri de Mustafa Kemal'i yakından izlemişti. Çin devriminin önderi Mao Zedung'un Atatürk'e çok derin bir saygı beslediği bilinir. Mao'nun 1950'lerde 4 Mayıs'ı "Gençlik Günü" olarak ilan etmesinde Atatürk'ün 19 Mayıs'ı gençlere armağan etmesinin büyük rolü olduğu belirtilir.

ulusal.com.tr

Mustafa emal atatürk çin samsun