Doğu Akdeniz'de sıcak günler! Türkiye de teyakkuzda

Doğu Akdeniz, son dönemde 12 ülkenin güçlü savaş gemileriyle boy gösterdiği sıcak bölge haline geldi. Rusya 13 savaş unusuruyla, ABD 9 gemisiyle bölgede varlık gösterirken Türk donanması da 14 muharip, 14 lojistik destek gemisiyle savunma tedbirlerini artırdı.

Doğu Akdeniz'de sıcak günler! Türkiye de teyakkuzda

Suriye’deki krizin uluslararası bir gündem olarak öne çıkmasıyla, Akdeniz’deki savaş gemisi sayısı da arttı.

Rusya, Suriye’ye destek vermek için Karadeniz donanmasının önemli kısmını ve uçak gemisi avcısı olarak bilinen RFS Moskva adlı savaş fırkateynini Doğu Akdeniz’e gönderdi. Moskova'nın Suriye’deki Lazkiye hava üssü ve Tartus deniz üssünde 10 tanesi muharip, 3 tanesi lojistik destek gemisi olmak üzere 13 savaş unsuru bölgede. Sürekli değişim yapan Rus savaş gemileri, Karadeniz’den Türk boğazları yoluyla bölgeye geliyor.

ABD’nin ise bölgede USS Roosevelt uçak gemisi ve USS Donald Cook adlı modern destroyeri ile toplam 9 muharip gemisi var. NATO üyesi Fransa’nın Doğu Akdeniz’de Charles de Gaulle adlı uçak gemisinin yanı sıra 2 fırkateyni, bir denizaltısı bulunuyor. İtalya'nın 2, İngiltere, Kanada, İspanya, Belçika, Portekiz, Yunanistan ve Hollanda’nın ise birer savaş gemisi seyir halinde.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da teyakkuz duruma geçti. Doğu Akdeniz’de Türkiye dahil 12 ülkeden 36 gemi dolaşırken Türk Donanması çevre limanlarda da 14 muharip, 14 lojistik destek gemisi ile tedbirlerini artırdı. Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’ndan herhangi bir savaş gemisinin bölgeye gitme süresi ise sadece 18 saat sürüyor.

Doğu Akdeniz’in hava sahası da Dalaman’daki Deniz Hava Üssü’nden kalkan uçaklar tarafından denetleniyor.

Öte yandan Akdeniz'deki sıcak gelişmeler nedeniyle 28 Kasım’da NATO üyesi Türkiye, İspanya ve Kanada’nın katılımıyla bir eğitim tatbikatı düzenlendi. "Doğu Akdeniz’de İttifak Dayanışması" adlı tatbikata Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan TCG Gökçeada fırkateyni ile TCG Atak hücumbotu da katıldı.

Savaş emileri ile gündeme gelen bir başka ülke de Çin Halk Cumhuriyeti. Fars Haber ajansı, Çin'e ait uçak gemisi Varyag'a "Doğu Akdeniz'e git ve olası bir çatışmada ise Rus donanmasına destek ver" emrinin verildiğini ileri sürdü.

ulusalkanal.com.tr