ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo kimdir?

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tilerson'un görevinden alınıp yerine CIA Başkanı Mike Pompeo'nun getirilmesini ABD Başkanı Donald Trump bir tweetle duyurmuştu. Peki Trump bu değişimi neden gerekli gördü? ABD Dışişleri Bakanlığına Atanan Mike Pompeo kim ? İşte bu soruların yanıtı...

ABD Başkanı Donald Trump'ın Rex Tillerson'u azledip yerine Mike Pompeo'nun geleceğini açıklamasından sonra gözler bölge politikalarındaki dengelere çevrildi.

Trump ile Tillerson arasında ABD dış politikasındaki neredeyse her önemli konuda fikir ayrılıkları ortaya çıkıyordu. Bu durumun ise son zamanlarda ‘tamiri zor bir’ hal almaya başladığı göze çarpıyordu.Trump ve Tillerson’ın bugüne dek Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Rusya, İran ve Katar krizi konularında kamuoyu önünde sık sık birbirine ters düşen açıklamaları olmuştu.

ABD basını, Trump’ın Tillerson’ın yerine CIA Başkanı Mike Pompeo’yu getirmeyi planlandığını Kasım 2017’de yazmıştı.

Mike Pompeo ise, ABD Başkanı Donald Trump’a benzer, sağcı-muhafazakar dünya görüşüne sahip bir isim olarak tanınıyor.

Trump'ın "Harika iş çıkaracak" sözleriyle CIA başkanlığından Dışişleri koltuğuna geçtiğini duyurduğu Pompeo, İran'la nükleer anlaşmanın iptali edilmesini, ayrıca Kuzey Kore'ye daha fazla baskı uygulanmasını savunuyor.

54 yaşındaki Pompeo'yu Türkiye kamuoyunda tanınır hale getiren getiren gelişme ise 15 Temmuz darbe girişimin ardından Twitter'da yaptığı paylaşım oldu. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in Türkiye'ye destek mesajını alıntılayan Pompeo, Türkiye ve İran için, "İkisi de totaliter İslamcı diktatörlük" diye yazmıştı. Pompeo, daha sonra bu paylaşımını silmiş ve Twitter hesabını da kapatmıştı.

Trump'ın Beyaz Saray koltuğuna oturmasının ardından Pompeo da Şubat 2017'de CIA başkanlığına atandı. İlk dış ziyaretini Ankara'ya yapan Pompeo, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'la görüşmüştü.

ulusal.com.tr

abd