ABD'den flaş İran hamlesi

ABD, İran ile tansiyonu düşürmek için Birleşmiş Milletleri devreye sokmak istiyor. Washington bu amaçla BM'ye mektup gönderdi. Gerilimi azaltmak için İran ile görüşebileceği belirtilen mektupta, Kasım Süleymani suikastinin meşru müdafaa olduğu savunuldu. İran'ın BM temsilci ise uzlaşı teklifine sert yanıt verdi "Tahran hâlâ Washington'ın yaptırımları altındayken Trump'ın teklifi inanılmaz" dedi. ABD'nin meşru müdafaa savunmasına ise İranlı Tuğgeneral İsmail Kaani'den yanıt geldi.

ABD'den flaş İran hamlesi

İran'ın ABD üslerini vurması gerilimi yükseltti. ABD'nin saldırıya yanıtı "uzlaşı" çağrısı oldu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarından sonra Washington'dan Birleşmiş Milletlere bir mektup iletildi.

BMGK'dan İran ile görüşmelerde aracılık etmesi istendi, "Gerilimin azaltılması için ön koşulsuz görüşmeye hazırız" denildi.

Mektupta, İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi hedef alan suikast savunuldu. Süleymani'nin öldürülmesinin Birleşmiş Milletlerin 51’inci maddesi kapsamında meşru medafaa hakkı olduğu ifade edildi.

ABD'nin bölgede personelini korumak için takviye çalışmalası yaptığı bildirildi.

İran'dan ABD'nin teklifine karşı ilk resmi açıklama yapıldı. İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Macid Taht Ravançi, ABD'nin uzlaşı çağrısını reddetti.

İran'ın resmi haber ajansına konuşan temsilci, ABD yaptırımları sürerken bu çağrının samimi olmadığını söyledi.

Ravançi, "Tahran hala Washington'ın yaptırımları altındayken Trump'ın teklifi inanılmaz" ifadelerini kullandı.

ABD'nin meşru müdaffa açıklamalarına Süleymani'nin yerinde getirilen Tuğgeneral İsmail Kaani'den yanıt geldi.

Kaani, İran devlet televizyonuna konuştu; "Tahran ders vermeye devam edecek. İran'ın füze saldırıları önünde sonunda ABD'yi bölgeden sürecek." dedi.

Baş döndürücü açıklamaların son halkası Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi'nin oldu. Sözcü, İsviçre hükümeti aracılığıyla Washington yönetiminden bir mesaj aldıklarını açıkladı.

İsviçre'nin Tahran Büyükelçisi'nin bugün ikinci kez bakanlığa çağrıldığını aktaran Musevi, "ABD'nin mesajına gerekli cevap kendisine iletildi." dedi. Mesajların içeriği hakkında ise konuşmadı Musevi.

ulusal.com.tr

abd iran bm