Bayburt Üniversitesi elektriğini güneşten üretecek

Bayburt Üniversitesinin ihtiyacı olan elektrik, güneş enerjisinden üretilecek.

Bayburt Üniversitesi elektriğini güneşten üretecek

Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdikleri "GüneşEnerjisi Santrali Projesi" ile Bayburt-Demirözü karayolu güzergahında inşası devam eden Bayburt Üniversitesi yeni yerleşke alanının elektrik ihtiyacını karşılayacaklarını söyledi.

Projenin, üniversitenin Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri tarafından geliştirildiğini belirten Coşkun, "Mühendislik fakültesindeki arkadaşlarımıza Bayburt'un yıl boyunca güneş alma oranını ölçtürdük. Bu ölçümler neticesinde kentin neredeyse Antalya'ya yakın güneş alma oranı olduğunu tespit ettik." dedi.

Coşkun, yapılan ölçümlerin ardından, Bayburt Üniversitesi yeni yerleşke alanının elektrik ihtiyacını, güneş enerjisinden karşılama fikrinin geliştiğini, bu fikri projeye dönüştürüp Maliye Bakanı Naci Ağbal'a sunduklarını anlattı.

Bakan Ağbal'ın projeyi memnuniyetle karşıladığını dile getiren Coşkun, daha sonra da projeyi Maliye Bakanlığına teklif ettiklerini söyledi.

Coşkun, proje bütçesinin 3 milyon 600 bin lira olduğunu belirterek, "Maliye Bakanlığından bu proje, en fazla 1 ay içinde çıktı. Bundan sonra artık biz yeni külliye alanında güneş enerjisiyle elektrik ihtiyacını karşılayacağız." diye konuştu.

Kuracakları sistemin yaklaşık 6 ya da 7 yılda kendini amorti edeceğine dikkati çeken Coşkun, şöyle devam etti:

"Ondan sonra da 20 yılı aşkın süre kullanılabilen bir sistem. Hazır güneşimiz var, Allah'a şükür böyle bir memlekette yaşıyoruz. O güneşten elektriğimizi üreteceğiz, kampüsümüzde bu enerjimizi kullanacağız.

Proje kapsamında 3 bin 850 güneş paneli kuracağız. Projeye göre bir yıl içinde elektrik üretmemiz gerekiyor, buna göre sistemi mümkün olan en kısa sürede kullanmaya başlayacağız. Bu proje üniversitemize ve şehrimize inşallah hayırlı olur. Belki bundan sonra farklı birimler de bu şekilde girişimlerde bulunabilir."

Coşkun, bu üretimin ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını belirterek, "Zaman zaman ülke olarak kendimizi enerji dar boğazında buluyoruz, ama güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, HES'ler, bunlar çoğaldıkça ülke enerji konusunda kendine yeterli hale gelmeye başlıyor. Tabi bu konuda başı çekmesi gereken kurumlar da üniversitelerdir. Yani en başta üniversite kendi enerjisini üretebilmeli hatta mümkünse sonraki süreçte üretip şehre de katkıda bulunabilmeli." dedi.

AA

Güneş elektrik üretim Bayburt bayburt üniversitesi enerjisi