İçişleri Bakanı'ndan flaş açıklamalar: Muğla'da otel basanların 17'si kayıp

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Jandarma'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanacağını açıkladı.

İçişleri Bakanı'ndan flaş açıklamalar: Muğla'da otel basanların 17'si kayıp

Darbe girişimiyle ilgili canlı yayında soruları yanıtlayan İçişleri Bakanı Efkan Ala,"Jandarma'yı tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlayacağız. Emniyet'te olduğu gibi Jandarma'nın yetiştirmesi, ataması ve görevden alınması Bakanlık'a bağlanacak"dedi.

İşte Ala'nın açıklamalarından öne çıkan satır başları;

HAKAN FİDAN BENİ ARADI

Erzurum'dan 21:20 uçağıyla Ankara'ya geliyordum. İndiğimizde telefonu açtığımda yakın korumam önce bilgilendiridi sonra Hakan Fidan aradı sayın Bakan'ım darbe oluyor, bizi bombalıyorlar' dedi.

GÖZALTI TALİMATI VERDİM

Havalimanında hemen Cumhurbalkanı'mız ve Başbakan'ımızı aradım ama ulaşamadım. Sonra hemen Emniyet'e hemen bu girişimin durdurulması ve darbeye kalkışanların yakalanıp, gözaltına alınması talimatını veridm. Ardından canlı yayına bağlandım ve halkımıza çağrıda bulundum.

ESENBOĞA'DA KARARGAH OLUŞTURDUK

Esenboğa Havalimanı'nda hemen karagah oluşturduk ve meseleyi yönetmeye başladık. Oradan gelirken de ifadelerde gördüm Diyarbakır'dan F-16'ları kaldırın, Efkan Ala'nın uçağını Malatya'ya indirin diye talimat vermişler, sonra bşka talimat verilmiş uçakları geri çekin diye.

SİSTEM ZAAFİYETİ DE VAR

Evet, istihbarat zaafiyeti olduğu açıkça görülüyor. Ayrıca 15 Temmuz'a kadar bile bu girişimin çok daha erken haber alınmış olması gerekiyordu. Aslında sistem zaafiyeti var. 1960'tan beri sürekli bir darbe ve darbe teşebbüsü geçekleşiyor. Öyle bir şey yapmalıyız ki bir daha buna teşebbüs bile edememeliler. Bunun için bizler çok da adımlar attık aslında.

17-25 Aralık darbesini atlattık, bugün de milletimizle birilikte, polisimizle, medyamızla darbeyi önledik. 17-25 Aralık'tan sonra iç güvenlik paketiyle jandarmanın önemli bir kısmını İç İşleri Bakanlığı'na bağladık. Ama bunlar önlemeye yönelik. Bir daha Türkiye'de böyle şeylerin olma ihtimalini de ortadan kaldıracağız.

İSTİHBARAT EMNİYET'LE PAYLAŞILMALIYDI

Güç bir şekilde de olsa dağılmamış maalesef. Elbette Emniyet'e haber verilmeliydi, ama gerçek olup olmadğına dair de bir değerlendirme yapılması da önemli. Çeşitli nedenler olabilir fakat, Emniyet'e yine de haber verilmeliydi.

TÜRKİYE BÖYLE İHANET GÖRMEDİ

Tehlike tamamen ortadan kalkmalı. Kararları hızlı bir şekilde alıp uyguladıktan sonra bu tehlike ortadan kalkacak. 2002'den beri inanılmaz reformlar yapılıyor, eksiğimiz olabilir ama Türkiye'yi geriye götürevilecek böyle bir saçmalığa kim izin verebilir. Zamanında az bile söylemişiz, millet hem tankın üzerine çıktı hem de tankın önüne yattı. Türkiye bu kadar ağır bir ihanet görmedi. Yatacak yerleri yok.

OTEL BASKININDAKİ 17 ASKER ARANIYOR

Genelkurmay'la görüştüm, kayıp asker değilde yakalama kararı verilmiş kaçak askerler var. Muğla'da oteli basmaya giden 36 kişiden 19'u yakalandı 17'si de hala aranıyor. Bunun da tedbirlerini ilk andan itibaren aldık. 10 bin 856 kişinin pasaportunu iptal ettik. Yaklaşık 10 bini bunun kamu görevlisi, yani yeşil pasaport sahibi.

246 ŞEHİDİMİZ, 2 BİN 185 YARALIMIZ VAR

Şuan itibariyle 246 şehidimiz var, 2 bin 185 yaralımız var. 10 bin 607 gözaltı ve 4 binin üzerinde de tutuklu var.

OHAL KARARINI DEVLET KURUMLARI İÇİN ALDIK

OHAL'le birlikte vatandaşın hayatında herhangi bir değişiklik olmayacak. Biz OHAL'i devlet kurumları için yaptık. Eskiden halkı hizaya çekmek için yapılırdı. Bu alçakların belki gözaltı süresi uzatılacaktır. Devlet kurumları yeniden düzenlenecek. Devam eden soruşturmalarda kamu görevliler için süreç hızlandırılacaktır. İnşallah kısa zamanda iyi neticeler alınacaktır.

Darbe teşebbüsünden sonra medyanın siyasetin karşı duruşu ortada. Türkiye nadiren bir işgal tehdidi karşısında ancak böyle topyekün karşı durur. Darbe girişimi gerçekleşseydi Türkiye büyük bir kaotik ortama girerdi. Eğer bu alçaklar başarılı olsa Türkiye şöyle olurdu demeye dilim varmıyor, yüreğim yanıyor.

Mekanize Tugayı'nın Ankara da ne işi var? Kaç kere yürüttüler tankları. Sonra millet bunun bedelini ödüyor.

JANDARMA'YI İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NA BAĞLAYACAĞIZ

Jandarma'yı tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlayacağız. Genelkurmay'ın Svunma Bakanlığı'na bağlanmasını da değerlendireceğiz, ama başımıza alacak bir karar değildir. Emniyet'te olduğu gibi Jandarma'nın yetiştirmesi, ataması ve görevden alınması Bakanlık'a bağlanacak. Türkiye her bir krizden artık milletin menfaatine bir sistem çıkarıyor. Sistemi dönüştürmek için daha önce alığımız tedbirler vardı ama. Keşke böyle krizler olmadan Meclis'ten destek alsaydık.

MİLLETİMİZİ TARİH YAZDI

Milletimizi alnından öpüyorum tarih yazdı. Türkiye'yi bu zilletten kurtaran herekese yürekten teşekkür ediyorum. Sokağa çıkan herkesi saygıyla selamlıyorum. Bütün Emniyet güçlerimize, Jandarma Harekat Başkanı'mıza, vatan millet sevgisi taşıyan askerlerimizi ve bütün siyasi partilerimizi, medyamımızı tebrik ediyor ve teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğiyle bu badireyi de atlattık./Ajanshaber