ABD ile Türkiye, eğit-donat konusunda karşı karşıya geldi

Türkiye’ye eğit-donat konusunda ‘PYD’yi de dahil et’ baskısı yapan ABD’nin, PYD görüntüsü altında PKK’lılara eğitim ve donatım desteği vereceği saptandı. TSK’da bu konuda çok ciddi rahatsızlık var

ABD ile Türkiye, eğit-donat konusunda karşı karşıya geldi

Türkiye’ye eğit-donat konusunda ‘PYD’yi de dahil et’ baskısı yapan ABD’nin, PYD görüntüsü altında PKK’lılara eğitim ve donatım desteği vereceği saptandı. TSK’da bu konuda çok ciddi rahatsızlık var

ABD’nin, Irak’ın kuzeyindeki peşmerge ve Irak ordusuna yönelik eğitim ve donatım faaliyetine PKK’yı da dahil ettiği saptandı. ABD’nin, önümüzdeki günlerde PYD görüntüsü altında PKK militanlarına eğitim verip, ağır silahlarla donatacağı öğrenildi.

Aydınlık’ın, Ankara’daki ve yerel güvenlik kaynaklarından ulaştığı bilgilere göre, ABD ile Türkiye, eğit-donat konusunda karşı karşıya geldi. ABD’nin kapsama PKK’yı da almaya çalışması, başta TSK olmak üzere Türkiye’nin itirazıyla karşılaştı.

Bu çerçevede bir güvenlik uzmanının Aydınlık’a aktardığı bilgi, karşı karşıya gelmenin boyutlarını gözler önüne serdi.

Konuyu yakından takip eden ve bölgeyi yakından bilen uzmanın aktardığı bilgilere göre, TSK ABD’nin PKK’yı eğitip-donatacağını saptadı. Uzmanın aktardığı bilgiler şu şekilde:

HAKURK, AVAŞİN, BASYAN’DAKİ PKK’LILAR EĞİTİLECEK

“ABD eğit-donat konusunda Irak’ta harekete geçti. Peşmerge ve Irak Ordusu’na yönelik eğitimler başladı. Yakında bu kapsama PKK da alınacak. ABD için PKK resmen terör örgütü olduğu için bunu PYD görüntüsü altında yapacaklar. Ancak eğitim verilecek ve ağır silahlarla donatılacak olanlar Ayn el Arap’taki PYD’liler değil, Kandil, Hakurk, Avaşin, Basyan gibi kamplardaki PKK militanları olacak. Bu kamplar da doğrudan Türkiye’ye hedef alan saldırıları gerçekleştiren PKK’lıların kaldığı kamplar.

TSK’da bu konuda çok ciddi rahatsızlık var. Zaten ABD yıllardır eğitiyor. Ancak bir de donat başlığıyla PKK’ya karadan havaya atılan füzeler ve çeşitli ağır silahlar verilecek. Bu silahlar dönüp dolaşıp Türkiye’yi vuracak. Hatta bu saldırılar Nisan-Mayıs gibi başlayabilir.”

Kaynakların aktardığına göre, ÖSO’nun eğitilip donatılmasında da bir netlik yok. ABD’nin Türkiye’ye “kapsama PYD’yi de dahil edin” yaptığı haberleri basına yansımıştı.

Türk ve Amerikalı heyetlerin görüşmelerinde bu konunun gündeme gelmediği, baskının haberler üzerinden yapıldığı belirtiliyor. Bir askeri yetkili “PYD veya PKK konusu masaya geldiği an o masada olmayacağımızı Amerikalılar bilir” diyerek TSK’nın tavrını net bir şekilde özetliyor.

ÖSO KONUSUNDA UZLAŞMA YOK

Görüşmelerde ÖSO konusunda da bir uzlaşma yok. Bazı başlıklarda prensip kararına varıldığı halde bir anlaşma olmadığı vurgulanıyor. Aktarılanlara göre, anlaşma olmamasının nedeni, Türkiye’nin ABD’ye net bir şey söylememesi. Bütün kesimlerin tezkere öncesindeki pozisyonunu koruduğu da belirtiliyor.

BİDEN ÖNCESİ SERVİS HABERLER

Kaynakların dikkat çektiği bir nokta da, Ekim ayının ortalarından itibaren bu yönde haberlerin basına yansıması. Önce Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın Suriyeli muhalifleri eğiteceği haberleri yapılırken, ardından yaklaşık 2 bin ÖSO militanının MİT tarafından belirlenerek eğitileceği yazılmıştı. Son olarak Türkiye ile ABD’nin ÖSO militanlarının Kırşehir-Hirfanlı’daki Jandarma Eğitim Tesislerinde eğitilmesi konusunda anlaştığı iddia edildi. Ancak kaynaklar, bu yönde temasların olduğunu doğrularken, bir anlaşmanın söz konusu olmadığına dikkat çekiyor.

Haberlerin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyareti öncesine denk gelmesine de dikkat çekiliyor. Ekim ayında Türkiye’ye gelen ve eğit-donat konusunu da görüşen Amerikan heyeti, Türkiye’den eli boş dönmüştü.

ABD HEYETİNİ GERİ GÖNDERDİLER

Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan, dünkü köşe yazısında, ABD ile yürütülen eğit-donat pazarlıkları için “tam manasıyla askıya alındı diyemezsek bile rahatlıkla ‘ötelendi’ ifadesini kullanabiliriz” bilgisini aktardı. Takan’ın yazısında aktardığına göre, ABD’li bir heyet de Türkiye’den gönderildi. Yazıda aktarılan bilgi şöyle:

“Ankara’ya gelen ABD askeri heyetinin eğit-donat pazarlıkları çerçevesinde Hirfanlı’da Türk askeri heyeti ile birlikte geçtiğimiz Cuma günü yaptığı keşif ve detaylarını sizlere duyurmuştuk. TSK’nın sadece ÖSO unsurlarına eğitim verebileceği bilgisini okurlarımıza aktarmıştık. Keşiften sonra, Cuma günü Ankara’da Amerikalıları şoke eden bir gelişme yaşandı. Daha önce planlanmış olan Hirfanlı keşfinin ardından ABD heyeti ülkesine, anlaşmaya son nokta konulmadan ‘ileride değerlendirme yapacağız’ diyerek yolcu edildi.”

Ceyhun Bozkurt

Aydınlık

türkiye pkk abd bm ÖSO