MHP ve HDP arasında terör tartışması

İnfaz düzenlemesi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüyor. Düzenleme ile terör ve cinsel istismar suçluları kapsam dışında bırakılacak. CHP düşünce, PKK'nın siyasal uzantısı HDP ise terör suçlarının infaz indirimine alınmasını istiyor. İyi Parti ise cinsel saldırı suçlarına af verildiğini öne sürüyor.

MHP ve HDP arasında terör tartışması

İnfaz düzenlemesi 7 Nisan Salı günü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başladı.

70 maddeden oluşan teklif, 10 kanunda değişiklik yapacak. Terör suçları, cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticaret suçu, kasten adam öldürme suçu ve kadına karşı şiddet suçları düzenleme kapsamında olmayacak. Diğer suçlar için kalıcı infaz oranı yüzde 50 olarak düzenlenecek.

Düzenleme ile cezaevlerinden 90 bin kişinin tahliye edilmesi öngörülüyor. Terör örgütü PKK’nın siyasi uzantısı HDP, terör örgütü suçu işleyenlerin indirim kapsamında yer almasını istiyor. Genel Kurul görüşmelerinde HDP’liler bu kapsamda ellerinde dövizlerle protesto yaptı. CHP’li Bülent Tezcan da protestonun ardından söz aldı. Tezcan, siyasi suçluları affetmeyen, cezaevinde koronadan ölsün diyen bir anlayış olduğunu iddia etti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de 7 Nisan’daki genel kurul görüşmesinde tepki çeken bir açıklama yaptı. Özel, açlık orucuyla kendisini öldüren Helin Bölek'e ilişkin konuştu. Özel, Bölek için 'Korona geçince bir konser verirsiniz' dese, orada ölüm orucunu bırakacak” ifadelerini kullandı. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin de Özel’e tepki gösterdi. Zengin, o konserde terör örgütü propagandası yapıldığını kaydetti. Zengin, ayrıca Grup Yorum’un Türkiye’nin hakimini, savcısını katletmiş insanları öven bir grup olduğunu savundu.

8 Nisan’daki infaz düzenlemesi görüşmelerinin gündeminde ise PKK’nın şehit ettiği 5 asker de vardı. Görüşmeler esnasında konuşan MHP Ordu Vekili Cemal Enginyurt, beş Kürt vatandaşının bir pusuda katiller tarafından katledildiğini söyledi. Argo kelimeler kullanan Enginyurt’a HDP sıralarından tepki geldi. Karşılıklı suçlamaların ardından vekiller birbirlerinin üzerine yürüdü.

Ayrıca koronavirüs salgını nedeniyle açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülere düzenleme ile korona izni verilecek. Teklif, genel kuruldan geçerse hükümlüler, 31 Mayıs’a kadar cezalarına evlerinde devam edecek. İzin 3 kez uzatılabilecek. İyi Parti ise kapalı cezaevinde olanlar ve açık cezaevine geçiş yapanların bu izinden yararlanacağını iddia ediyor. İzinle dışarı çıkacaklar arasında cinsel suçları işleyenlerin olduğu öne sürülüyor. Ak Parti ise bu iddiaya karşı çıkıyor. Sadece açık cezaevindekilerin bundan yararlanacağı dile getiriliyor.

ulusal.com.tr

chp pkk hdp İyi Parti tbmm infaz düzenlemesi