Pandemi ABD ekonomisini nasıl etkiledi?

Pandemi ABD ekonomisini nasıl etkiledi? Salgın, ülkede en çok hangi sektörleri vurdu? Piyasayı kurtarmak için sürülen 6 trilyon dolar, ABD ekonomisinin küçülmesini önleyecek mi? İşsizlik oranları nereye gidiyor? Salgın terazinde olan ABD ile Çin sistemlerinden hangisi üste çıkacak? Arkadaşımız Ufuk Akkaya sordu, ABD’de yaşanan ekonomist İlhan Kubilay Geçkil yanıtladı. İzliyoruz.

Pandemi ABD ekonomisini nasıl etkiledi?

Kovid-19’un siyasal ve ekonomik sistemleri derinden etkiledi. En ağır darbeyi de Batı sistemi yani Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa Birliği ülkeleri yedi.

NewYork’ta yaşayan ekonomist İlhan Kubilay Geçkil, koronavirüs salgının ABD ekonomisine etkilerini anlattı, “ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 25 küçülecek” dedi.

Üretimi yüzde 15’lere kadar azaltan ABD’de pastanın yüzde 40’ını servis ekonomisi oluşturuyor.

Amerika yine para basarak krizi ötelemeye çalışıyor. Piyasaya sürülen para miktarı şu an için 6 trilyon dolar. ABD’nin toplam borcu da 20 trilyon dolar seviyelerinde.

Ekonomist İlhan Kubilay Geçkil’e göre ABD’de kapitalizm işlemiyor. Serbest piyasa ekonomisinin yerine ahbap çavuş ilişkisine dayanan bir sistemin olduğuna vurgu yapan Geçkil, sistemin 1 yıl içinde normalleşeceğini belirtti.

ulusal.com.tr

abd pandemi