Kabine'nin ana gündem konusu oldu

Biyogüvenlik, siber güvenlik ve gıda güvenliği… Üç kritik konu kabinenin ana gündem maddesi oldu. Bu üç konunun milli güvenlik meselesi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, belirlenen alanlarda adım atılması için talimat verdi.

Kabine'nin ana gündem konusu oldu

Hafta başında yapılan Kabine toplantısının ana gündemi biyogüvenlik, siber güvenlik ve gıda güvenliği oldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üç alanın milli güvenlik meselesi olduğuna dikkat çekti ve ilgili bakanlara talimat verdi. Erdoğan, “biyogüvenlik, siber güvenlik ve gıda güvenliğinde yerli proje yatırımlarının hızlandırın” dedi.

Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre kabine toplantısında koronavirüs salgınıyla önemi artan bu üç alanda imkân ve kabiliyetlerin arttırılması gündeme geldi. Cumhurbaşkanı kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenler için yol haritası oluşturulması talimatı verildi.

Kısa vadede 83 milyonun ve sağlık personelinin ihtiyacı olan maske, eldiven, tulum gibi malzemelerinin temininin kesintisiz sürmesi kararı alındı.

Önümüzdeki dönemde tarım ve gıda ürünlerinde arz sıkıntısı yaşanmaması için çiftçiler, hayvan yetiştiricileri ve gıda sektöründe faaliyet yürüten firmalar için yeni destekler devreye alınacak.

Bu kapsamda ekilebilir hazine arazileri tespit edilerek, tarımsal üretime kazandırılması sağlanacak. Gıda ve tarım alanında yerli teknolojilerin devreye alınmasıyla daha fazla ürünün yurtiçinden karşılanacak.

Orta ve uzun vadede ise sağlık alanında yerli tıbbi cihaz, ilaç ve aşı geliştirmek için Ar-Ge süreci hızlandırılacak. Bu kategori için çalışacak olan kurum ve firmalara ek teşvik ve destekler verilecek. Salgınlara karşı biyolojik risklerin izlenmesi, hızlı tanı konulması, uyarı sistemi kurulması, veri tabanı oluşturulması gibi başlıklarda vakit kaybedilmeden çalışma başlatılacak.

Çalışmalar kapsamında dünyada en az siber saldırıya uğrayan ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin iletişim altyapısı güçlendirilecek.

ulusal.com.tr

biyogüvenlik gıda güvenliği