AB Zirvesi’ne ülkelerin fikir ayrılıkları damgasını vurdu

Slovakya’nın başkenti Bratislava’da gerçekleştirilen Avrupa Birliği liderler zirvesine, fikir ayrılıkları damgasını vurdu. Fransa ile Almanya'nın sığınmacı krizi ve ekonomik sorunların çözümüne ilişkin sunduğu önerilere katılmayan İtalya, ortak basın toplantısına katılmadı.

AB Zirvesi’ne ülkelerin fikir ayrılıkları damgasını vurdu

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi, krizlerin ve gerginliklerin gölgesinde yapıldı.

Slovakya’nın başkenti Bratislava’da gerçekleşen AB Zirvesi’nde üye ülkeler kritik konularda fikir ayrılıkları yaşadı.

Birleşik Krallık’ın birlikten ayrılması sonrası ilk kez toplanan Zirve’de, özellikle sığınmacı krizi ve ekonomik sorunlar bağlamında çözüme ulaşılamadı.

Nitekim, İtalya Başbakanı Matteo Renzi , Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'i protesto ederek ortak basın toplantısını iptal etti.

İtalyan basını olayı "Bölünme" başlıklarıyla duyurdu.

Fransa ile Almanya'nın sığınmacı krizi ve ekonomik sorunların çözümüne ilişkin sunduğu önerilere katılmayan Renzi'nin, bundan dolayı tepki gösterdiği öğrenildi.

İtalya, en fazla göçmen akınına maruz kalan ülke olarak Afrika ülkeleri ile AB arasında sığınmacı anlaşması yapılmasını savunuyor.

Diğer AB ülkeleri ise İtalya’nın aksine yeni sığınma anlaşmalarına sıcak bakmıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ortak basın toplantısı düzenleyen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, yasa dışı göç konusunda AB’nin sorumluluklarının farkında olduğunu söyledi.

Yunanistan, Bulgaristan ve İtalya gibi ülkelerin yoğun göç dalgalarına maruz kaldığını belirten Hollande, bu ülkelere destek olacaklarını söyledi.

Hollande ayrıca, Türkiye ile varılan sığınmacı anlaşmasının da askıya alınmadığını kaydetti.

ulusalkanal.com.tr