Doğu Akdeniz'de müzakere arayışı

Dünyanın gözünü çevirdiği Doğu Akdeniz'de tansiyon şimdilik düşmüş görünüyor ancak baş döndürücü bir müzakere süreci işliyor. Öncelikle Türkiye'nin diyalog çağrısı Yunanistan'da olumlu karşılandı. Bu kez Türkiye Doğu Akdeniz'de başka bir alanda yeni bir NAVTEX ilan ederek Barbaros Hayrettin Paşa gemisini görevlendirdi. Meis Adası civarında çalışma yapması planlanan Oruç Reis gemimiz Akdeniz açıklarına demirledi. Yunan ordusu ise ABD donanması ile Girit açıklarında 25 Temmuz'da başladığı eğitim tatbikatını tamamladı. ABD donanması Batı Akdeniz'de beklemeye geçti... Tüm bu gelişmeleri değerlendiren Emekli Amiral Cem Gürdeniz ise "Meis adasına 50 bin kilometre kare verilen bir alanı kabul etmek ve tartışmalı bölgede ortak çalışma yapmak demek Libya mutabakatından ve mavi vatanın bir kısmından vaz geçmek demektir." diye uyarılar yaptı.

Doğu Akdeniz'de müzakere arayışı

Türkiye Doğu Akdeniz'de Yunanistan ile müzakere kanallarını açtı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın açıklamaları Yunanistan'da geniş yankı buldu. Kalın'ın Yunanlı mevkidaşı Stelyo Petsas, iki ülke arasındaki deniz yetki alanlarının belirlenmesi için iletişim kanallarının açık olmasını istediklerini söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise "Baskı veya tehdit olmadan Türkiye ile diyaloğa hazırız. Türkiye ile tek sorunumuz, kıta sahanlığı ve deniz yetki alanlarının belirlenmesidir." dedi.

İki ülke arasında işletilen siyasi diyalog süreci sahaya da yansıdı. Yunanistan'ın Meis Adası etrafında çalışma yapmak için alagarda bekleyen Oruç Reis gemisi Akdeniz açıklarında demirledi.

Bu arada Doğu Akdeniz'de yeni bir NAVTEX daha ilan edildi. Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin Kıbrıs ile Lübnan arasındaki, 2 ve 3 numaralı sahalarda doğal gaz ve petrol aramak üzere görevlendirildiği ifade edildi. NAVTEX 28 Temmuz'dan 18 Eylül'e kadar olan süreyi kapsıyor.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı'nda ABD donanması ile Girit Adası'nın güneyinde gerçekleştirdiği tatbikatı noktaladıklarını duyurdu. Karaiva Deniz Atış Sahası'nda yapılan tatbikatta gerçek mermi ve füzelerin kullanıldığı belirtildi. ABD'nin Eisenhower uçak gemisi ve beraberindeki 12 savaş gemisinin bir süre daha Batı Akdeniz bölgesinde kalacağı açıklandı.

Peki tüm bu gelişmeleri nasıl değerlendirmek gerekiyor? Mavi Vatan'ın isim babası ve Amiral Cem Gürdeniz, Kalın'ın açıklamaları üzerinden kritik uyarılar yaptı.

ulusal.com.tr

yunanistan doğu akdeniz Navtex