Bankada unuttuğu para 35 yıl sonra servet kazandırdı
Bir devlet bankasına 1981 yılında yatırdığı ve unuttuğu para, 75 yaşındaki Vahit Türegün’ü 35 yıl sonra servet sahibi yaptı. Mahkeme, Türegün’ün 1981 yılında yatırdığı 46 bin TL’nin bugünkü karşılığını 4 bin 295 TL olarak hesaplayarak, 35 yıllık en yüksek faiziyle birlikte iadesine karar verdi. Paranın 100 bin TL’yi aşacağı tahmin ediliyor.
Aydın Denge gazetesinden Naci Eriş'in haberine göre; Denizli’de yaşayan Vahit Türegün (75), 1981 yılında 46 bin TL parasını bir devlet bankasına, yıllık yüzde 40 faiz oranıyla yatırıp Almanya’ya yerleşti. 10 yıl sonra Türkiye’ye dönen Türegün, bankaya giderek parasını sordu. Ancak 10 yıl boyunca kullanılmayan hesaplardaki paraların TMSF’ye devredildiği belirtilerek “hesabınız kapandı” denildi.
Yeniden Almanya’ya dönen Türegün, geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle 20 yıl Türkiye’ye gelemedi. Türegün, Türkiye’ye döndüğünde hesabını bir kez daha kontrol etti. Ancak para yine yoktu.
TMSF'YE AKTARILMAMIŞ
Parasının peşine düşen Türegün’ün avukatlığını üstlenen Aydın Barosu avukatlarından Nazım Özhan, TMSF’ye paranın akıbetini sordu. Gelen yanıtta, “TMSF’ye böyle bir para aktarılmadığı” belirtildi. Banka ise “Bizde böyle bir hesap yok” yanıtını verdi. Ancak Türegün’ün elinde paranın yatırıldığı hesap cüzdanı vardı.
Bunun üzerine Türegün, avukatı aracılığıyla Çivril Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, 11 Şubat 2016’da banka aleyhine dava açtı.
Davayı 8 Haziran’da karara bağlayan mahkeme, Vahit Türegün’ü haklı buldu. 1981 yılında yatırılan 46 bin TL’nin güncel karşılığının, bilirkişi tarafından 4 bin 295 TL olarak hesaplandığı belirtilen kararda, paranın 35 yıl süreyle en yüksek faiz oranından hesaplanmasına ve Türegün’e iade edilmesine hükmedildi.
TEBLİGAT GEREKİYOR
Kararda, bankalarda 10 yıl boyunca unutulan hesapların fona devri için, hesap sahibine tebligat yapılması gerektiği, hesapların kendiliğinden zaman aşımına uğramayacağı vurgulandı. Vahit Türegün’ün yıllık faiz oranları hesaplandığında, 100 bin TL’nin üzerinde bir para kazanması bekleniyor.
Türegün’ün avukatı Nazım Özhan, “Paranın 10 yıl boyunca işlem görmeden hesapta durması, TMSF’ye aktarılabileceği anlamına gelmiyor. Bu paraların TMSF’ye devri için bankalar ve TMSF’nin, mevzuat gereği bazı yükümlülükleri yerine getirmesi gerekiyor. Biz bu yükümlülüklerin yerine getirilmediğini tespit ederek davamızı açtık. Mahkeme de bizi haklı buldu” dedi.
ulusalkanal.com.tr