IŞİD'e dokunulmazlık garantisi

IŞİD lideri El Bağdadi’nin emri ile 49 rehinenin serbest bırakılmasının ardından başkent kulisleri pazarlık iddialarıyla çalkalanmaya başladı

IŞİD'e dokunulmazlık garantisi

IŞİD lideri El Bağdadi’nin emri ile 49 rehinenin serbest bırakılmasının ardından başkent kulisleri pazarlık iddialarıyla çalkalanmaya başladı

Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) elinde tutuğu 49 rehineyi serbest bırakmasının perde arkasında kalan bilgiler henüz gizemini korurken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye gitmeden önce yaptığı “siyasi ve diplomatik pazarlık” açıklaması dikkatlerin AKP ile terör örgütün arasındaki mutabakata çevrilmesine neden oldu. Başkent kulislerine yansıyan iddialara göre, IŞİD siyasi olarak AKP’den, Türkiye’deki militanlarına karşı bir operasyon yapılmayacağı yönünde garanti aldı.

PARA OLANAKLARINA DEVAM

Başkent kulislerinde, rehine krizinin sona ermesinin daha ilk saatlerinde, “IŞİD Türkiye’ye karşı böylesine önemli bir kozdan nasıl kolayca vazgeçti” sorusuna yanıt aranıyordu.

IŞİD lideri El Bağdadi’nin emri ile 49 rehinenin serbest bırakılmasının ardından başkent kulisleri adeta kaynamaya başladı. Rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin olarak en küçük ayrıntılar bile dikkatle değerlendirmeye alınırken, kulislere sızan bilgiler, AKP’nin IŞİD ile rehine pazarlığında birkaç değil onlarca gündem maddesinin gündeme geldiğini gösterdi.

İddialara göre pazarlığın en önemli başlığını, rehinelerin serbest bırakılması karşılığında AKP hükümetinin, IŞİD’in Türkiye içindeki faaliyetlerini kısıtlamaması, militanlarına yönelik bir “operasyona” gidilmemesi güvencesi vermesi oluşturdu. Ayrıca IŞİD’e “bugüne kadar sağlanan olanakların kısıtlanmaması” güvencesi verildiği bildirildi. Bu güvence kapsamına, IŞİD’e yönelik para trafiğinin de engellenmemesi yer aldı.

ÖN PAZARLIK KONUSU MU?

Yine kulislerdeki iddialara göre, IŞİD’ten gelen, “rehineleri, Türkiye koalisyona girmediği için bıraktık” açıklaması da, ön pazarlık yapıldığını gösterdi. ABD’nin AKP’ye daha çok Türkiye’deki militanların ve Suriye’ye militan akışının kesilmesi yönünde baskı yaptığı, Batlı ülkelerden militanların engellenmesini istediği ve bu yöndeki baskının yoğunlaşma olasılığını dikkate alan IŞİD’ın, öncelikli olarak Türkiye kanalını garanti altına almak istedi ve pazarlıkta bu noktayı öne çıkardığı öğrenildi.

IŞİD’e karşı ABD’nin öncülüğünde kurulan koalisyona katılmakta isteksiz bir görüntü çizmiş olan ve Cidde’de hazırlanan ortak bildiriye imza atmayan Türkiye’nin gerekçesinin ortadan kalkmış olmasına karşın, terör örgütü ile varılan bu gizli mutabakatın nasıl bir sonuç vereceği ise şimdiden merak konusu oldu.

AKP hükümetinin bir süreden beri IŞİD’in özellikle Türkiye’deki büyük kentlerdeki eylem kapasitesi konusunda rahatsızlık duyduğu, bu rahatsızlığı “49 rehine ellerinde” gerekçesiyle birlikte Washington yönetimine ilettiği de dikkat çekilen bir başka konu oldu. ABD açısından ise IŞİD ile mücadele konusunda terör örgütünün finans kaynaklarının kesilmesi öncelik taşıyordu.

IŞİD'LE TAKAS YAPILDI MI?

AKP hükümetine yakınlığıyla bilinen Yenişafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, IŞİD’in elindeki 46 rehinenin serbest bırakılması için takas yapıldığını yazdı. Selvi, IŞİD için çok önemli birkaç ismin takasta kullanıldığını belirtti. Türk rehinelerin kurtarılması için örgütle pazarlık yapılıp yapılmadığı ve takas yoluna gidilip gidilmediği gündeme gelmiş, Erdoğan da ABD ziyareti öncesi “Rehineler için takas yapıldı mı?” sorusuna, “Yapılmış olsa dahi hamdolsun ailelerine kavuştular” cevabını vermişti. İddaları kapsamında, Yenişafak yazarı Selvi’nin dünkü yazısı dikkat çekti. “Hangi pazarlık olursa olsun. Hiçbir şey, Ela bebeğin bir tırnağına değer mi?” diye soran Selvi, “İşin perde arkasını araştırdım, mutfakta bir şeyler olmuş. IŞİD için çok önemli olan birkaç isim takasta kullanılmış. Bu MİT’in çok önemli bir operasyonel başarısı. Her imkan devreye sokulmadan böyle bir başarı elde edilebilir miydi?” dedi.

CAMİLER ÜS GİBİ KULLANILIYOR

IŞİD militanlarının Türkiye’nin her yerinde rahatça faaliyet gösterdiği biliniyor. Güvenlik birimlerinin elinde Türkiye’de 700 caminin etrafında IŞİD’in militan devşirme büroları olduğu bilgisi mevcut. Camilere yakın bölgelere yerleşen yabancı militanlar, yatsı namazı sonrası camilerde yerel elemanlarla toplantılar yapıyor.

Deniz Kahraman/ Aydınlık