“Hocalı katliamını bütün dünyaya ispat edeceğiz...“

“Hocalı katliamını bütün dünyaya ispat edeceğiz...“

Almanya’nın başkenti Berlin'de düzenlenen bir etkinlikle Hocalı katliamının 23. yılı kurbanları anıldı. Ermenistan tarafından Azerbaycan'ın topraklarının işgali sürdürülmesine karşın 1915 olaylarının 100. Yılında, sözde Ermeni soykırımı iddiaları ısrarla gündeme taşınmaya çalışılıyor.

Berlin-Brandenburg Atatürkçü Düşünce Derneği ADD ve Almanya'daki Azerbaycanlılar Koordinasyonu Merkezi tarafından Türk Evi`nde düzenlenen anma etkinliğine AAKM Başkanı Samira Patzer- Ismaliova, Berlin ADD Başkanı Olcay Başeğmez, Azerbaycan Cumhuriyeti Almanya Büyükelçisi Perviz Shahbazov, Türkiye Cumhuriyeti Almanya'nın Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Milletvekili Dr. Ganira Pasayeva, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Perinçek, Hocalı Şahidi, Yazar, Gazeteci Dağlık Karabağ doğumlu Seriyye Ceferova, TAVD Başkanı Pro. Dr. Hakkı Keskin katıldılar.

ADD Başkanı Olcay Başeğmez, tarafından yönetilen etkinlik programı çerçevesinde saygı duruşu Türkiye ve Azerbaycan’ın Milli Marşları okunmasından sonra başlanan etkinlikte konuşan Büyükelçi Şahbazov, „Kardeş ülke Türkiye ve Azerbaycan Türk dünyasının Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya gelerek Hocalı katliamının yıl dönümünde artık sesimizi dünya ya duyurmaya çalışıyoruz. Bu istikamette çalışmalarımızı ve gayretlerimizi sürdüreceğiz. İnsanlık adına utanç veren Hocalı katliamını ve 1915' sözde soykırımı iddialarını yakın zamanda bütün dünyaya ispat edeceğiz“ dedi.

ADD Başkanı Başeğmez ise, “ Tüm çabalarımıza rağmen olumlu gelişmeleri sağlayamıyoruz. Bunun en büyük nedeni yüz yılı aşkın süredir emperyalizmin güdümünde olan batılı tarihçiler bunu engellemeye çalışıyorlar. Tarihin tek taraflı yazılamayacağını tüm dünyaya anlatmaya çalışacağız“ dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Almanya Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, “Yüreğimdeki acıyı nasıl anlatsam bilemiyorum. 1992 yılında yaşanan insanlık dışı Hocalı katliamında ben Dışişleri Bakanlığındaydım. Bizlere gelen o acılı görüntülü resimler video çekimleri halen gözümün önünde gitmiyor o görüntüleri o acıyı tarif etmek mümkün değil. İnsanlık tarihi için bir kara leke olarak anıyorum. Tabi acı sadece orda değil. Daha önceki dönemlerde Kafkaslarda yaşanan acılarda var. 1915 de yaşanan Ermeni’nin de acısı var. Ama benim de acım var. Tarihte sadece bir tarafın acısı dile getirilirse o zaman bizim acımız ne olacak, sonra onun arkasında başka bir şeylerin yattığını düşünür, kötü niyet ararım. Benim atalarım niye Kars'tan Azerbaycan’dan Dağıstan’dan kaçtı. Niye batıya gelmek zorunda kaldı. Bizimde uğradığımız birçok katliamlar var. Sadece bir tarafın anısını anarsan o zaman tek kanatlı kuş gibi olursun ve birilerinin oyuncağı durumuna düşersin. Dinsel boyuttan yaklaşan bir duruma düşersin. Balkanlarda milyonlarca insanımızın acılarından hiç söz edilmiyor. Niye yakın tarihteki işlenen Sırp katliamı söylenmiyor. Günümüze kadar Avrupa'da, Afrika'da Dünya'da yaşanan birçok katliamlardan hiç bahsedilmiyorsa bunun adına ister emperyalizm deyin isterseniz dini boyuttan bakın, böyle oyunlara gelmememiz gerektiğine inanıyor. Soykırımlarda hayatlarını kaybeden insanlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum“ dedi.

"Ermenistan bağımsız değil" Azerbaycan Cumhuriyeti Almanya Büyükelçisi Perviz Shahbazov ise Ermenistan'nın bağımsız bir devlet olmadığını belirterek, "Ermenistan başkalarının elinde, diğer büyük ülkelerin elinde bir oyuncaktır. Ermenistan kullanılarak Azerbaycan'a karşı adımlar atılmaktadır" dedi. Azerbaycan'nın ve Almanya Azerbaycan formunun Almanya Federal Meclisi'nde Hocalı Katliamı'nı anacaklarını ve otuz kadar Alman milletvekilinin de anmaya katılacağını ifade eden Shahbazov, "Türk halkının, Azerbaycan halkına verdiği destekten memnunuz. Ermeni soykırımı yalanı kullanılılarak Türkiye'ye hücum edilmektedir" ifadelerini kullandı.

Dr. Mehmet Perinçek, uzun süre Rus arşivlerinde bulunduğunu çalışmalarda 1915 soykırımı olarak nitelendirilemeyeceğini, batılı emperyalist güçler tarafından Osmanlı topraklarını paylaşma düşüncesiyle, Türklerle Ermenilerin aralarında hiç bir mesele olmadığını, hatta ermeni vatandaşların Türklerden yaşam konusunda daha iyi olduklarını dile getirdi. Perinçek,“ Türklere karşı Ermeni çetelerini soykırımına karşı kışkırtarak her iki tarafta karşılıklı soykırımı yaşamıştır“ dedi.

Kaynak: Hab-er.com